Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Kritik mot att ljusskyltarna är för små – nu kan nya köpas in för sex miljoner kronor

Gävle kommun tänker satsa upp emot sex miljoner kronor på nya, digitala informationsskyltar vid E4 och E16. Detta sedan det riktats kritik mot att de nuvarande är för små.

Gävle kommun tog ut segern i förskott 2012 och gratulerade Brynäs IF till SM-guldet – redan innan finalen var avgjord. Ett tekniskt missöde gjorde att budskapet visades för tidigt och fick släckas ner. Senare på kvällen kunde skyltarna tändas igen efter att Brynäs besegrat Skelleteå.

Bild: Maria Carlsson

Annons

Det är bara ungefär fem år sedan som Gävle kommun satte upp de digitala informationsskyltarna vid E4:ans norra och södra infart samt längs E16, väster om Valbo. Skyltarna används för att marknadsföra evenemang och aktiviteter. Men nu kan de bytas ut.

Tv-inslaget: Därför vill kommunen byta ut skyltarna

Annons

Annons

Klagomål har framförts mot att skyltarna är för små, bland annat av moderaten Kenneth Bognesand som förra året lämnade in ett förslag till kommunfullmäktige om att byta ut dem.

"Idag hinner man inte läsa den lilla texten man får plats med om man överhuvudtaget hinner se att det står en skylt på sidan av vägen när man kommer farandes i 100 km/tim", skrev han i motionen.

Frågan har nu utretts och på tisdagen ställde sig kommunstyrelsen bakom förslaget att byta ut skyltarna med motivet att de ändå närmar sig slutet av sin tekniska livslängd. När det gäller storleken på skyltarna anser kommunen att det är önskvärt, men inte nödvändigt, med större skyltar:

"Förbipasserande fordon har endast några sekunder att uppfatta bild och budskap och då är inte storleken avgörande, även om andra städer har betydligt större skyltar", står det i beslutsunderlaget.

Beroende på vilken storlek kommunen väljer landar priset på antingen 4,5 eller 6 miljoner kronor för de tre skyltarna. Driftkostnader tillkommer på cirka 150 000 kronor per år.

Kommunfullmäktige ska slutgiltigt godkänna förslaget.

Läs mer: Men, vad står det på skylten?

Annons


Maria Carlsson

026-15 96 25
maria.carlsson@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy