Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Underhållande Micke Finell-biografi - men en redaktör hade behövts

En av vårt lokalområdes mest ihärdiga arrangörer Micke Finells biografi "Anekdoter" är ett underhållande knippe små historier, men hade tjänat på att ha haft en redaktör, skriver vår recensent Peter Alzén.

The Refreshments spelade på stora scen under Cityfesten 2000. "The Refreshments gör debut på egna ben på Cityfestens stora scen". Från vänster Micke Finell, Jocke Arnell, Johan Blohm, Robin Olsson och Niklas Aspholm.

Bild: Daniel Roos

Annons

Micke Finell är en kille som är slängd i käften men det är faktiskt som ”doer” Micke är bäst. Redan för 25 år sedan ringde han vartenda ställe i Sverige som möjligen kunde ta emot ett sketet rockband från Skutskär. Det lönade sig och de första åren spelade Refreshments ungefär 250 spelningar per år. Trägen vinner ofta och efter några år blev de riktigt stora i Sverige.

Micke hoppade av 2013 men redan innan det hade han startat Rock Around The Clock Productions, där han hade samlat sina gamla favoriter, ofta efter att de hade varit gästartister hos Refreshments. Han startade även en verksamhet som byggde ”casar” alltså lådor som man på ett enkelt och säkert sätt kunde packa sina instrument i under turnéerna.

Annons

The Refreshments på CC-Puben 1999 - från vänster Tord Eriksson, Mats Forsberg, Joakim Arnell och Micke Finell då de precis ska göra sin tusende spelning.

Bild: Stefan Andersson

Annons

Nu får Micke ännu en sträng på sin lyra, då han nu kan kalla sig författare, för i dagarna släpptes boken "Anekdoter". Små, små historier som Micke samlat på sig under 25 år på vägarna. Vi får höra små putslustiga historier om när saker missuppfattas eller nycklar försvinner men även tyngre saker som när han får jobbet att fixa en artist till Polarprisets hyllning av Chuck Berry eller när han sätter ihop Rockpile igen.

Cilla Domstad och Micke Finell på Holmarna i Skutskär 2012.

Bild: Jorgen Svendsen

Precis som boken heter är det inte speciellt tungt eller djupgrävande men samtidigt är den både lättläst och riktigt underhållande.

Det är ju en otroligt imponerande samling av musiker och sångare som Micke har arbetat med så det är klart att det finns ett stort intresse för detta men han hade vunnit på att ha haft en redaktör (inte bara spökskrivare och förord av Mats Olsson) som hade ratat en del och framför allt bett honom utveckla vissa saker mycket mer. Flera av dessa historier är så intressanta att jag verkligen skulle vilja höra mer men jag blir lite snopen då det avslutas så kvickt.

Micke Finell signerar boken på Skutskärs Bibliotek tisdagen 13 september. Den första releasefesten hölls dagen innan i Söråker i Medelpad.

Bild: Johanna Lill-Inger Karlsson

Annons

Annons

Micke har sagt att han har historier till en till bok, vilket jag inte alls betvivlar. Kanske hade det varit bäst om det hade blivit en bok av de två som i stället hade fått vässats till. Nu är det ”bara” underhållande läsning vilket inte alls är så dåligt. Läs en bit av vår lokalhistoria - jag lovar ni kommer bli underhållna.

Hemma hos kompositören 2002. Jocke Arnell bjöd på fika när The Refreshments pratade ut om sina närmaste planer med anledning av nya skivan, rockvideon och ett nytt hektiskt turnéår. Från vänster Mats Forsberg, Johan Blohm, Robin Olsson, Jocke Arnell och Micke Finell.

Bild: AnnaKarin Björnström

...

Läs mer: Signering av boken på Skutskärs bibliotek

...

Micke Finell

"Anekdoter - Rock Around The Clock"

(Förlag: Rock Around The Clock Productions)


Peter Alzén

Annons

Annons

Till toppen av sidan