Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Här kan Gävle strand växa vid gamla galvanfabriken – men först ska miljösynderna sonas

I veckan köpte kommunen den nedlagda galvanfabriken. Tanken är att på sikt bygga attraktiva bostäder där i en fjärde etapp av Gävle strand, norr om Nyhamn. Men först måste föroreningarna i marken hanteras. Enligt länsstyrelsen utgör de en stor risk för miljön.

Anders Nordqvist är vd för X-Schakt som köpte fabriksområdet efter fabriksnedläggningen.

Bild: Maria Carlsson

Annons

Att gå in i det gamla huvudkontoret på Gävle galvans industriområde är som att förflytta sig 70 år bakåt i tiden. Stora delar av rummen och möblemanget är intakta från 40-talet.

Läs mer: Här är Gästriklands mest förorenade platser

Tv-inslaget: Därför måste Gävle galvan saneras

Annons

Anders Nordqvist visar runt i lokalerna som bland annat rymmer Briggen Gerdas gamla segel i en kista. Fartyget förliste på Inre fjärden precis utanför fabriken. På kontorsväggarna sitter flygfotografier som visar hur området en gång sjöd av liv med hundratals anställda vid galvanfabriken och småbåtar i Lillån som senare fylldes igen.

Annons

– Tänk vilken potential det här området har! säger Anders Nordqvist och framhåller närheten till naturreservatet vid Testeboåns delta som han menar kan bli "Gävles nya Boulognerskog" om tillgängligheten förbättras med strövområden.

Han och hans entreprenadföretag X-Schakt köpte hela industrifastigheten förra året efter att fabriken hade lagts ner.

Läs mer: Nu har Gävle Galvan bommat igen

Nu har han sålt marken söder om järnvägen, där den stora fabriksbyggnaden står, vidare till Gävle kommun för åtta miljoner kronor med tillträde den 3 oktober. Norr om järnvägen huserar företagen Alucrom samt Gävle tryckkärl och vatten som blir kvar där tills vidare.

Läs mer: På Gävle Galvan har tiden stått stilla

Kommunstyrelsen godkände affären i tisdags. 6,8 miljoner kronor betalas direkt och resten när länsstyrelsen har godkänt den efterbehandling av föroreningar som Anders Nordqvist åtog sig att göra när han köpte fastigheten. Fabriksområdet döljer nämligen gamla miljösynder från tider då Sverige saknade miljöskyddslag och miljöbalk.

En järnväg löper tvärts över fabriksområdet.

Annons

Länsstyrelsen delar in förorenade områden i fyra olika riskklasser där ett betyder mycket hög risk och fyra liten risk för människor och miljö. Gävle galvan har placerats i riskklass två som innebär stor risk. Men allmänheten behöver inte oroa sig för att det är farligt att vistas vid galvanfabriken, enligt Henrik Lind, handläggare på länsstyrelsen.

Annons

– Vi har inte gjort den bedömningen. Det är i första hand ett läckage av zink på området till Inre fjärden. Det är inte någon akut risk för människor, men ett miljöproblem, säger han.

Läs mer: 30 drabbas när Gävle Galvan lägger ner

Zinken kommer från fabrikens galvaniseringsprocess där stål ytbelades med zink som rostskydd. Zink är en livsnödvändig metall, men för höga halter i sjöar är skadlig för vattenlevande organismer. Enligt mätningar som gjorts ska det dock inte vara någon fara att äta fisk som fångas vid fabriken – så länge det inte sker för ofta. Risken bedöms som "acceptabel" utifrån att fisken äts en gång i månaden.

Gävle galvan har haft verksamhet på området sedan 1936. Den 1 december 2014 lades fabriken ner.

Bild: Maria Carlsson

Nu är det upp till Anders Nordqvist att se till att zinkläckaget upphör.

Han visat vägen in i den öde fabriken där luften är kvav. I den bortre delen står flera så kallade betkar där stål doppats i betmedel för att rengöras inför galvaniseringen.

– Här har det läckt ut sur vätska så marken under huset har ett väldigt lågt PH-värde, vilket gör att metaller blir lösliga, säger Anders Nordqvist.

Planen är därför att höja PH-värdet genom att infiltrera basisk vätska. En fysisk kalkbarriär ska också skapas i marken ut mot Inre fjärden. Det gör att metallhaltigt vatten stannar kvar innanför. Dessutom ska grusytorna hårdgöras med kalkmaterial för att även höja PH-halten på det regnvatten som rinner igenom.

Annons

Annons

PH-värdet behöver höjas i marken under fabriken för att stoppa zinkläckaget ut i Inre fjärden.

Arbetet startar nu i höst och beräknas vara klart till våren. Därefter ska länsstyrelsen göra en slutbesiktning och kontrollera att zinkläckaget upphört. Men därmed inte sagt att området är lämpligt för bostäder som kommunen tänker sig på sikt.

– Vi återställer marken för industriändamål. För bostäder är det andra krav, säger Anders Nordqvist.

Läs mer: Här kan det bli det nya bostäder på Gävle strand

Bo Bäckström, planeringschef på kommunledningskontoret, är väl medveten om att det kommer att krävas saneringsarbete. Men det är inget nytt för Gävle strand där det funnits föroreningar i marken på flera ställen som redan bebyggts med bostäder.

– Där har vi hanterat markföroreningarna på ett väldigt seriöst sätt. Vi har gjort stora mätningar och följt ambitiösa saneringsprogram så att det är garanterat riskfritt att bo där, säger han.

I Gävle galvans gamla huvudkontror är det mycket som minner om gamla tider.

När det skulle kunna bli verklighet att bebygga området vid Gävle galvan kan han inte svara på. Just nu är det full fokus på Gävle strands tredje byggetapp som ska dra igång på den så kallade Hucken längre söderut. Men galvanfabriken kan kanske rymmas i en fjärde byggetapp, tror han.

Annons

– Det blir en framtida arbetsuppgift att se vad som går att göra där och hur marken kan användas. Men det är en stark efterfrågan på mark så det ligger nog inte alltför långt borta. Det är ett väldigt fint läge med havsutsikt, säger Bo Bäckström.

Annons

Tvärs över industriområdet löper det järnvägsspår som nu ska elektrifieras för hamnens räkning. Trafikverket rekommenderar ett skyddsavstånd på 30 meter mellan järnväg och bostäder, men det finns inga fasta regler. Parkeringar, garage och förråd kan byggas närmare.

Tills vidare behåller Anders Nordqvist marken norr om järnvägen. Han har en vision om att på sikt vara med och utveckla området med bostäder, kanske för studenter, men han poängterar att de företag som finns där kommer att få vara kvar så länge de önskar.

Mitt i området ser han framför sig Gävles nya pendeltågstation med snabba förbindelser till Uppsala och Stockholm.

– Järnvägen ska ju ändå elektrifieras så det är bara att bygga en perrong. Vilket lyft det vore för Gävle med en pendeltågstation och ett studentområde vid vattnet! säger han.

Kommunen har köpt Gävle galvans industriområde väster om järnvägen. Till höger syns Näringen och Testeboåns utlopp i Inre fjärden.


Maria Carlsson

026-15 96 25
maria.carlsson@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy