Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sandvikens centrum

Susanne och Malin vill inspirera Sandviken-ungdomar till att ta för sig mer i musikbranschen med workshop och dubbelkonsert

Susanne Trolleberg och Malin Gunnarsson Thunell vill inspirera musicerande ungdomar. Därför ordnar de en workshop med kombinerad dubbelkonsert med sina projekt Weather Music och Malin G Thunell Band på Kulturcentrum i Sandviken 5 oktober. Där ska de dela med sig av sina erfarenheter från musikbranschen.

Susanne Trolleberg och Malin Gunnarsson Thunell är aktiva inom flera projekt som Weather Music, Kongero och Duo Attar. Tidigare har de även sjungit med lokala bandet Overtune Orchestra - med flera medlemmar från albumaktuella Svartanatt.

Bild: Nils Palmeby

Annons

Susanne Trolleberg och Malin Gunnarsson Thunell är nästan jämngamla och gick ut nu nedlagda Hammargymnasiets musikallinje i Sandviken för tio år sedan. Nu har de hunnit närma sig 30-årsåldern och kommer dela med sig av sina erfarenheter i en workshop för Bessemerskolans estetelever onsdag den 5 oktober.

– Jag vill kunna ge något tillbaka till staden där jag växte upp, säger Malin.

På kvällen passar de även på att ge en dubbelkonsert. Susanne med sitt popband Weather Music - som ursprungligen är ett soloprojekt hon utvecklat till ett band med medlemmarna utspridda över sin nuvarande hemort Falun och Borlänge. Malin uppträder med sitt soloprojekt Malin G Thunell - som är åt singer-songwriter-hållet. Hon är ena halvan av Duo Attar och vikarierar i vokala folkmusikgruppen Kongero där även Anna Wikenius från Åshammar är medlem.

Annons

Annons

Läs mer: Toppbetyg till Weather Music på Kungen

Malin och Susanne känner varandra väl. Det märks väl där vi sitter på Java i Gävle och de hela tiden fyller i varandras meningar.

Musikpedagogik har båda erfarenhet av sedan tidigare. Susanne jobbar med Popkollo i Falun - som utbildar tjejer i musikskapande på läger i 15 olika kommuner. Malin bor i Stockholm och är sångpedagog på ABF.

Susanne Trolleberg och Malin Gunnarsson Thunell håller workshop och dubbelkonsert på Kulturcentrum i Sandviken 5 oktober.

Bild: Nils Palmeby

Workshopen hålls för alla musikelever oavsett kön. Dock är det i synnerhet tjejerna de vill nå ut till. En del framsteg har gjorts sedan de gick ut gymnasiet men fortfarande är musikbranschen mansdominerad. Självförtroendet finns oftare på plats hos killar.

– Vi vill peppa och utmana. Väcka kreativitet och inspiration. Få folk att släppa kontrollen. Ge en aha-upplevelse. Och så ger vi en del tekniktips också, säger Malin.

– Vi vill få dem att uppleva ett flow, att tänka "wow, det här var inte så svårt". Och visa på värdet att bara musicera och vara i stunden, säger Susanne.

Vad hade ni själva velat säga till era tonåriga jag?

– Att det är viktigt att ge uppbackning till varandra, säger Susanne.

– Att det är viktigt att dela med sig av sina kreativa processer. Inget måste vara perfekt från början. Det kan vara sårbart att göra det, men jag tror det är superviktigt, säger Malin.

Annons

Inte sällan i mixade musikgrupper är det närmast predestinerat att en kvinna intar rollen som sångare. Susanne har själv varit där, men i hennes grupp Weather Music som hon startade som 22-åring är det hon som skriver all musik.

Annons

– Jag började spela gitarr sent. Det har ju alltid funnits skickliga instrumentalister som är kvinnor, och först nu känner vi till dem, och det får ringar på vattnet. Det är så viktigt med förebilder som man kan identifiera sig med samt inställning - att boosta sitt självförtroende. Och att hitta ett sammanhang där man kan känna sig trygg, för att kunna experimentera utan att någon dömer, säger Susanne.

– Det finns fortfarande vissa tendenser till snack som "du är bra för att vara tjej". Du måste fortfarande vara dubbelt så bra som tjej, lite så. Det måste upp mer tjejer på scenerna på alla instrument och mer producenter, säger Malin.

Susanne Trolleberg och Malin Gunnarsson Thunell håller workshop och dubbelkonsert på Kulturcentrum i Sandviken 5 oktober.

Bild: Nils Palmeby

De kommer också ta upp musikerns vardag som allt mer kräver att man blir en "entreprenör". Ett problem de ser i likhet med många andra, är att det behövs fler spelställen. Trots att alla kan spela in och ge ut sin musik i dag relativt enkelt, är det inte helt lätt att hitta livespelningar. En delförklaring kan vara att intresset är för lågt för att gå och se livemusik, vilket de vill ändra på.

– Man kan starta nätverk och kooperativ och organisera sig underifrån i stället för att förlita sig på skivbolag, säger Malin.

Annons

Båda är entusiastiska över Sandvikens musikliv. Även när de växte upp fanns det massvis av bra band och viktiga mötesplatser som Kungen. När vi sätter oss för att sammanfatta alla goda exempel som Tomas Järmyr, Simian Ghost, Yast, Olle Hedenström (Dead Lord) och Svartanatt inser vi att det blev väldigt många snubbar.

– Det är just därför vi gör det här, säger Susanne.

Annons

Förhoppningen är att workshopen ska kunna turnera även på andra håll framöver. Nästa år släpper Weather en ny ep, ny musik är även att vänta med Malin G Thunell. Och de vill definitivt göra ett musikaliskt samarbete framöver också.

....

Weather Musics hemsida.

Weather Music på Facebook.

Weather Music på Youtube.

Malin G Thunell på Soundcloud och Wordpress.

Oil My Member på Facebook där Susanne är med.

Duo Attar där Malin är med på Youtube.

...

Dubbelkonsert med Malin G Thunell Band och Weather Music

Musikverket, Kulturcentrum, Sandviken

Onsdag 5 oktober 2016, 19.00.


Nils Palmeby

026-15 95 53
nils.palmeby@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy