Annons

Annons

Annons

Gävle

Gävle kommun säljer större delen av Teknikparken: "Det blev en annan verksamhet än vi tänkt men det blev bra ändå"

Fastigheten Uppfinnaren – som utgör större delen av Teknikparken – säljs av Gävle kommun till det privata Gävlebaserade fastighetsbolaget Holmsund Property AB.
Köpesumman är 115 miljoner kronor.

Fastigheten Uppfinnaren i Teknikparken.

Bild: Gun Wigh

Uppfinnaren byggdes i etapper mellan 2003 och 2009 och utgör större delen av det som kallas för Teknikparken. I huvudsak har Uppfinnaren fungerat som ett företagshotell.

Annons

GD har tidigare rapporterat att Teknikparken aldrig riktigt blivit det som kommunen ville att den skulle bli. Istället för att vara ett centrum för förskning och näringslivsutveckling har fokus till stor del legat på att få lokalerna uthyrda.

2010 beslutade kommunstyrelsen att 400 000 kronor skulle satsas i ett sista försök att göra Teknikparken till det den var tänkt att bli från början, en "science park".

Men nu säljs alltså större delen av Teknikparken av Gävle kommuns helägda bolag Gavlefastigheter.

Annons

— Gavlefastigheters uppdrag att skapa ett företagshotell för små och medelstora företag är nu slutfört. Därför säljs Uppfinnaren till en annan fastighetsägare för fortsatt utveckling, säger Cecilia Öhlén, fastighetschef på Gavlefastigheter.

Enligt Öhlén togs det politiska beslutet om försäljning av kommunfullmäktige för ett par år sedan, men att processen dragit ut på tiden. Hon säger också att idén om Teknikparken som centrum för forskning, näringslivsutveckling och innovation lever kvar. Samtidigt medger hon ursprungstanken till viss del övergetts.

– Tanken från början var ju att bara hyra ut till teknikföretag men idag är det blandade verksamheter som finns där. Det blev en annan verksamhet än vi tänkt men det belv bra ändå.

Uppfinnaren omfattar knappt 13 000 kvadratmeter och rymmer idag cirka 80 företag, majoriteten småföretag med mindre än 10 anställda. Sedan augusti 2011 finns även en förskola i byggnaden.

Samtliga gällande hyreskontrak övergår till Holmsund Property efter försäljningen, som är daterad till 3 oktober. Mer precist är det Holmsund Propertys dotterbolag Holmprop 02 AB som är ny ägare.

Annons

— Holmsund Property AB kommer att fortsätta förvalta och utveckla fastigheten i samma anda som Gavlefastigheter så förtjänstfullt gjort upp till dags datum, säger Fredrik Funcke, Holmsund Property AB, i ett pressmeddelande.


Jonas Harrysson

026-15 96 23
jonas.harrysson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan