Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vår Stad

Nu kan du rösta på ditt favorithus i Gävle

Här är de! Fem kandidater som ni läsare har varit med och nominerat till Gävles vackraste hus. Röstningstiden gick ut tisdag kväll – vinnaren presenteras här på GD.se på lördag. Tack alla som röstat!

Ferdinand Bobergs brandstation i Gävle. Foto: Kristian Ekenberg

Annons

TV-klipp: Se de fem kandidaterna.

Jag märker hur ett leende smyger sig på när jag läser igenom nomineringarna till Gävles finaste hus.

Vilket engagemang! Och vilka formuleringar! Tack alla ni som har bidragit med nomineringar!

Läs mer: Kristian Ekenberg om varför GD Kultur satsar på artikelserien Vår stad

Många av er delar favoriter, medan andra är helt ensamma om sin nominering. En av de roligaste nomineringarna kommer från en läsare som tycker att hennes mormor och morfars hus vid Gavleån är stans finaste. Det är bara att hålla med henne om att det gröna huset är en pärla.

Annons

Annons

Att Gävles skolor är populära byggnader märks också av nomineringar som har gått till byggnader som Vallbacksskolan och Brynässkolan.

Glädjande är också att nomineringarna är spridda över så många hus. Och ännu mer fantastiskt är att jag fortfarande kan tänka på byggnader som ingen har nominerat men som är väl värda att uppmärksammas.

Som min egen favorit, med risk för att jag har missat någons meddelande i en översvämmad mejlkorg och i Facebook-grupper där bidragen haglat: Silvanum.

Men denna strida ström av förslag måste kokas ner till fem kandidater som ska tävla mot varandra på gd.se. Alla favoriter kan inte vara med, men dessa är de mest populära.

Brandstationen

Vilken födelsedagspresent det skulle vara att kora Ferdinand Bobergs brandstation till Gävles vackraste byggnad. Brandstationen fyller nämligen 125 år i år, som GD berättade om nyligen i ett stort reportage.

Vi ska inte gå händelserna i förväg, men nog kan man konstatera att brandstationen startar denna tävling med ett rejält försprång – den utsågs nämligen av Aftonbladets läsare till Sveriges åttonde bästa byggnad 2001.

”Onödigt vacker och dyr”, kallades huset av en tidning när det var nytt.

Och brandstationen kan också stoltsera med att pryda ett frimärke!

Men i Gävle brukar vi inte låta någon bli för kaxig. Är brandstationen en diva som behöver tas ner på jorden genom att få konkurrens av någon annan vacker byggnad?

Läs mer: Reportage från Gävles brandstation

Annons

Gävle teater

Gävle teater byggdes efter stadsbranden.

Bild: Kristian Ekenberg

Annons

Stavfelet på fasaden (”Shakspeare”) är en skönhetsfläck, men i övrigt tilltalar denna pärla Gävleborna som har skänkt byggnaden flera nomineringar.

Stadsbranden 1869 berövade staden på sin teater och 1876-78 byggdes nya Gävle teater, efter ritningar av Axel Fredrik Nyström. Inspiration kommer från kontinentens stora operahus, som det i Paris, men anpassat i format till en liten nordeuropeisk stad.

Utmärkande för huset är variationen i huskroppar med olika funktioner som tillsammans bildar en helhet. Antiken är en tydlig inspiration, med spår av såväl triumfbågar som kupoler. En omfattande renovering gav teatern Kaspar Sahlin-priset 1985.

Alla kanske inte uppskattar teaterns bladguldiga inre, som kan upplevas pråligt av dem som föredrar sin arkitektur stramare. GD Kultur vill minnas att komikern Henrik Schyffert under en föreställning i Gävle liknat teaterns interiör med ”insidan på Elton Johns handväska”.

Shakespeare-stavningen kan för övrigt hänvisa till en äldre stavning av namnet.

Villa Sjötorp

Omstridda Villa Sjötorp. Foto: Annakarin Björnström

Sommarvillan i fransk renässansstil på Norrlandet lär väl knappast behöva en närmare beskrivning vid det här laget.

Omstridd och ständigt rivningshotad, en följetong i pressen och ämne för het debatt.

Annons

Villa Sjötorp är ett riksintresse och anses ha unika kvaliteter som exempel på en typisk bevarad byggnad av sin sort. Huset byggdes 1864 och fick sin nuvarande utformning 1883. Träfasadens utsmyckningar och hörntornens kupoler är detaljer som gör villan till en favorit för många Gävlebor som engagerat sig för att huset inte ska rivas.

Bland nomineringarna till Villa Sjötorp kanske några stödröster kan hittas. Röster som vet att en framtida rubrik som denna kommer att se illa ut: ”Nu rivs Gävles vackraste hus”.

Annons

Läs mer: Villa Sjötorp – ett hus med nio liv

Agnes von Krusenstjernas hus

Här vid Staketgatan bodde den berömda författaren.

Bild: Kristian Ekenberg

Krusenstjernska huset på Staketgatan 1 skulle troligtvis vara en favorit hos många även om Agnes von Krusenstjerna inte växt upp där. Men att en berömd författare kan placeras in i det magnifika jugendhuset i nygotisk stil ger det en extra strålglans.

Huset har också kallats ”Melinderska villan”, efter grosshandlaren Jean Melinder som lät bygga huset som stod färdigt 1897 (Erik Hjelm ritade). Agnes von Krusenstjerna, som skrivit om barndomshemmet i ”Fattigadel”, bodde där åren 1903-1909 när hennes far var regementschef i Gävle.

Huset har mycket att beundra – torn, burspråk, spetsbågefönster, teglets mönster på fasaden …

I Agnes von Krusenstjernas brev som gavs ut nyligen, framkommer det att hon var bortskämd med det goda livet. Det räcker med att se på huset vid Staketgatan för att förstå att det måste vara svårt att nöja sig med mindre efter att ha bott så vackert.

Annons

Sjömanskyrkan

Sjömanskyrkan har rymt en rad verksamheter genom åren.

Bild: Kristian Ekenberg

Gävles medeltida historia och förflutna som mäktig hamnstad speglas i Sjömanskyrkan.

Den ritades av stadsarkitekten Erik Alfred Hedin och invigdes 1891. Tanken var att kyrkan skulle besökas av sjömän. Genom åren har byggnaden använts av otaliga verksamheter och många Gävlebor har haft anledning att sätta sin fot där, vilket kanske är en bidragande orsak till att den har nominerats.

Annons

Konstnärsateljér, replokaler, Folkteatern, bibliotek, musikstudios, sjömansmissionen med mera har samlats under Sjömanskyrkans tak.

Utifrån slås man främst av spetsgaveln och det rosettfönster som dominerar fasaden mot Centralplan.

Kyrkan i nygotisk stil kunde ha varit jämnad med marken. På 1970-talet ville politikerna dra en väg över platsen, men proteststormar stoppade planerna. I dag är kyrkan en av Gävles mest älskade byggnader.

*

Läs mer: Här är stadsbyggnadsdebatten het just nu


Kristian Ekenberg

026-15 96 50
kristian.ekenberg@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy