Annons

Annons

Annons

Fotboll

Nostalgimatchen mellan Gefle IF –82 och Sandvikens IF –82 – på fredag drabbar de samman igen

Slaget om Norrland i allsvenskan kommer kl 19.00.
Men först på Gavlevallen på fredag kl 16.50 – den stora nostalgikampen.
Gefle IF –82 mot Sandvikens IF –82 – två närmast klassiska lag i gästrikefotbollen.

Den matchen handlar dock bara om att locka fram gamla minnen från den tid då Gästrikland faktiskt hade två lag på högsta nivå.

1982 hade Gefle IF och Sandvikens IF en riktig duell om allsvenskan kvalplatser i en hela tiden pågående strid om topplatser i dåvarande division 2 norra.

Nu möts alltså lagen igen, förstärkta med spelare som var med just 1982 och några år framåt.

Det är bara att leta i laguppställningarna här, så hittar ni många gamla hjältar.

I Gefle IF spelare som Arne Skalk, Tore Lennartsson, Bjarne Holmgren, Mats Olausson – och självklart Lycko-Per själv som han kallades i rubriker: Per Olsson.

Jodå, det finns fler namn – bara att kolla in och leta egna favoriter.

I Sandvikens IF hittar vi PG Nordahl, Ola "Julle" Andersson, Ulf Grönberg, Göran Westermark, Thomas Gunnarsson och Lasse Richt. Just det, samme Lasse Richt som sedan länge jobbat på Svenska fotbollförbundet och ofta var en skugga bakom Zlatan vid intervjutillfällen.

Annons

Annons

Om Perra Eriksson ska dubblera framgår dock inte. Han, liraren som spelat i båda klubbarna men i GIF under just 80-talet, finns uppsatt i både uppställningarna.

Det blir något för coacherna Stefan Lundin och Thomas Nordahl att reda ut.

HÄR ÄR LAGEN

Jodå, det är de som ska leda lagen.

Precis som de gjorde den där faktiskt magiska fotbollssäsongen 1982 där Gefle IF till slut blev tvåa bakom Djurgården, båda på 30 poäng – och SIF blev trea på 29. GIF gick till kval, mycket tack vare att Bjarne Holmgren med huvudet räddade ett Opeskott i slutminuterna i 4–3-segern i sista omgången.

Stefan Lundin.

Thomas Nordahl.

SIF hade nått kvalet om man vunnit den sista matchen mot Djurgården hemma på Jernvallen inför 7 625 åskådare – men den slutade 1–1.

Då hade GIF och SIF tidigare möts i två heta derbyn. Först 0–0 på Jernvallen i slutet av juni inför 7 250 åskådare.

Och sedan i den näst sista omgången när GIF smet förbi SIF genom att på Strömvallen inför 7 141 på läktarna vinna med 2–1 där Berra Hellman gjorde båda målen och Anders Johannesson gjorde SIF:s mål.

Annons

Lagen är fyllda av gamla hjältar, men två saknas faktiskt i uppställningen inför den när retro-duellen. Just Berra Hellman i GIF – och så Mikael Källström i SIF. Å andra sidan finns som sagt Perra Eriksson, som om rätt ska vara rätt heter Wengle i efternamn efter giftermål, i båda lagen. Janne Thunell, stenhård mittback i SIF då men sedan i GIF i allsvenskan tar plats på GIF:s lagledarbänk.

Annons

Och namn som blommade en sommar dyker upp. Som mittfältaren Mats Jinefors (...som förresten heter Jalking numera). Han spelade alla 22 matcherna för GIF, men följde aldrig med upp i allsvenskan.

Mats Jinefors.

– På den tiden levde man inte på fotbollen, utan fick göra andra val, berättar Mats, som spelade en säsong med Elfsborg men sedan fortsatte på lägre nivå– och gjorde en civil karriär i stället.

– Men det är inget snack om att de där åren i Gefle IF var det bästa jag var med om. Vi hade ett härligt gäng och det var väl det som gjorde att vi nådde allsvenskan.

– Och derbyna, ojoj, mot SIF. Det var verkligen hatkärlek, oerhört upphausade matcherna.

Men nu står Mats vid sidan om.

– Jag ska operera hälsenorna. Jag tror förresten vi är åtta coacher bredvid Stefan Lundin, säger han med ett skratt.

Efter de här matcherna 1982 har faktiskt SIF och GIF bara möts fyra gånger på samma nivå. 1985 i div 2 norra blev det 1–1 i båda matcherna, medan det 1986 blev 1–1 och sedan 5–0 till GIF innan lagen skildes åt i seriesystemet.

Annons

Storpubliken på Strömvallen 25 september 1982. 7 141 såg på när Gefle IF vann med 2–1.

Ove Lindberg och Mikael Källström i Sandvikens IF under derbyt på Strömvallen 25 september 1982.


Stisse Åberg

026-15 93 89
stisse.aberg@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan