Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Forum för communitykonst i Kulturhuset Gävle

Hemmet är tema för årets upplaga av ”Forum för communitykonst och fred” i Gävle.

Under helgen träffas inbjudna gäster i Gävle för att bland annat lyssna till dramatikern Stina Oscarson.

Community-konst tar tillvara människors erfarenheter i en kreativ process. Slutresultatet kan exempelvis se ut som pjäsen ”Min syster ville bli gerillasoldat”, som spelats i Gävle nyligen. Eller som i satsningen ”Helt privat”, där Gävlebor läser brev och dagböcker inför publik.

"Kainos sång" spelas under helgens forum för communitykonst.

Bild: Fotograf Britt Mattsson

Annons

Annons

”Helt privat” kommer att visas under helgens forum, som arrangeras i Kulturhuset Gävle och på Söders källa.

En av anledningarna till att "Välkommen hem" har satts om rubrik får årets forum, är att idén om hem är under förändring i en tid av stor migration. Människor som kommer till Sverige ska hitta ett hem här – och de som redan bor här har ett hem som förändras av nya människor.

- Detta blir jätteviktigt i dag när vi har många olika grupper i samhället som inte kan göra sin röst hörda, men som har en berättelse och som vill skapa en berättelse också, säger Elsa Szatek, dramapedagog vid högskolan, i ett pressmeddelande.

Bakom forumet för communitykonst står Foajé X och Högskolan i Gävle.

Under helgen kommer GD Kulturs krönikör Stina Oscarson besöka forumet och prata utifrån sin senaste bok. Det blir även en föreläsning och workshop med Helen Nicholson från England, som är professor i teater. Hon kommer bland annat prata om hur teatern kan skapa aktiva samhällsmedborgare.

Från Fredens Hus visas utställningen ”De syriska barntavlorna”, med bilder från barn från Syrien som fritt har fått teckna sina upplevelser av kriget. Det blir även en föreställning av Skottes "Kainos sång".

Läs mer: Reine Lööf om förra årets forum för communitykonst

Annons


Kristian Ekenberg

026-15 96 50
kristian.ekenberg@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan