Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Efter år av väntan - nu ska det satsas på Gävles ytterområden: "Verkligen på tiden"

Minst 15 miljoner kronor ska satsas på kommunens ytterområden, lovade Gävlepolitikerna i veckan. Det är något som välkomnas i Hamrångebygden där invånarna länge har känt sig bortprioriterade. – Det är som att politikerna bara ser till det stora, som syns och skapar röster i valet, säger Tommy Berglund, ordförande i den lokala utvecklingsgruppen.

Det är verkligen på tiden att politikerna satsar på ytterområdena, tycker Tommy Berglund, Hamrångegruppen.

Annons

Gefle Dagblad berättade i veckan om kommunens nya satsning på ytterområdena. Fem miljoner kronor per år avsätts till utvecklingsprojekt i Hamrångebygden, Forsbacka och Hedesunda med start nästa år.

Tv: Det här vill Hamrångeborna att politikerna satsar på: "Ungdomarna framför allt"

Projektet ska pågå i tre-fyra år och invånarna ska själva få komma med önskemål på vad som behöver göras. Kommunen anställer två projektledare som ska finnas på plats i ytterområdena och lyssna in vilka behov som finns.

Annons

Om det rör sig om större saker, exempelvis seniorbostäder, kan extrapengar avsättas. Det blir då upp till politikerna att prioritera. Kanske måste satsningar i centrala Gävle stå tillbaka.

Annons

Läs mer: Nu ska kommunen satsa på Gävles ytterområden - 15 miljoner avsätts

Det är något som välkomnas i Hamrångebygden där invånarna länge har känt att de står i skuggan av staden som växer och utvecklas med nya bostäder och idrottsarenor. När Gefle Dagblad åkte dit och pratade med ortsbor efterfrågade de allt från aktiviteter för ungdomar till bättre gång- och cykelvägar.

Tommy Berglund bor i Norrsundet och är ordförande i Hamrångegruppen som jobbar för bygdens utveckling.

– Jag ser fram emot den här satsningen med stor hoppfullhet och tillförsikt, säger han.

Det är inte första gången som kommunen försöker med något liknande. Tidigare fanns så kallade trivselråd med politiker och kommunala tjänstemän som skulle lyssna in ytterområdenas behov.

Vi kände att det var ganska hopplöst. Man måste göra saker och inte bara samla in åsikter.

– De kom hit och träffade oss, men skrev bara protokoll och gjorde inget. Vi kände att det var ganska hopplöst. Man måste göra saker och inte bara samla in åsikter. Jag ser fram emot att det sker med mer kraft nu, säger Tommy Berglund.

När kommunfullmäktige sammanträdde i måndags tog ett 15-tal av Hamrånges PRO-medlemmar bussen till Gävle. Med plakat radade de upp sig i stadshusets foajé lagom till politikernas lunchpaus. Deras krav: ett trygghetsboende för äldre i Hamrångebygden.

Annons

Annons

Läs mer: Pensionärernas krav: ett trygghetsboende i Hamrånge

Hamrånges PRO-förening protesterade i Gävle stadshus i veckan.

Bild: Maria Carlsson

Moderaternas kommunalråd Inger Källgren Sawela och Jörgen Edsvik, S-kommunalråd i opposition, var två av politikerna som stannade upp för att prata med pensionärerna.

– Det är ett jättebra initiativ, vi lovar att göra vad vi kan. Nu kanske ni har hört det förr, men vi lovar igen, sa Jörgen Edsvik.

– Ja, vi kommer inte att rösta på er nästa gång annars så det är lika bra, sa Stig Edvinsson, PRO-föreningens vice ordförande.

Inger Källgren Sawela sa att hon hoppas att ett seniorboende kan vara på plats till valet 2018.

Kommunen behöver satsa på fler bostäder i Hamrångebygden, främt ett seniorboende, tycker dagbarnvårdaren Solveig Eriksson, här på promenad med Arvid Franke, Oliver Eriksson och Melvin Johansson. "När de äldre ska sälja sina hus har de ingenstans att ta vägen", säger Solveig Eriksson.

Bild: Maria Carlsson

Alliansen har styrt kommunen sedan årsskiftet då de fyra borgerliga partierna tog över makten efter nära hundra år av S-styre. Maktskiftet har väckt en del hopp i den annars traditionellt så röda Hamrångebygden.

Medan borgarna satt i opposition var de väldigt intresserade av att höra våra åsikter. Nu är de i en bättre position att genomföra det vi pratade om.

Annons

– Medan borgarna satt i opposition var de väldigt intresserade av att höra våra åsikter. Nu är de i en bättre position att genomföra det vi pratade om, säger Tommy Berglund.

Annons

Han har en lång lista på saker som utvecklingsgruppen kämpar för. Förutom ett seniorboende vill de bland annat att en busshållplats i Bergby ska flyttas en bit så att skolbarnen slipper korsa en trafikerad väg.

– Vi skrev ett medborgarförslag om det för fyra år sedan, men förslaget har fortfarande inte kommit upp till beslut, säger han.

Ett tågstopp i Bergby är ett annan fråga som Hamrångeborna länge har drivit. För att kunna åka tåg norrut måste de i dag först ta bussen till Gävle. Ett tågstopp skulle underlätta för arbetspendlare och skapa inflyttning, tror Tommy Berglund.

Läs mer: Inga politiker bor i Hamrångebygden: "Vi får verkligen strida för vår sak

– Vi behöver fler aktiviteter för barn och ungdomar. Dans, bandy, ishockey... Och trygghetsbostäder för pensionärer så att vi får mer inflyttning och får behålla jobben, säger Terese Öström som jobbar i Bergbys Ica-butik.

Bild: Maria Carlsson


Maria Carlsson

026-15 96 25
maria.carlsson@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy