Annons

Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

"Världens dyraste tv-serie" är klar - Netflix ska ha lagt en miljard på superserien

Det lyxiga kostymdramat "The crown", om drottning Elizabeths kröning och liv, är den dyraste tv-serien någonsin – och balsam för den som lider av "Downton Abbey"-abstinens.

I tv-serien "The crown" spelar Claire Foy den unga Elizabeth som när hennes far dör plötsligt måste ta ansvaret som regent.

Bild: Alex Bailey/Netflix

Annons

Det är sällan en tv-serie har så höga förväntningar på sig som Netflix kostymdrama "The crown" – som skildrar vardag, romantik och prövningar för drottning Elizabeth II och familjen Windsor, från 1947 och framåt.

Man har maximerat oddsen för hög kvalitet genom att göra den dyraste tv-serien i historien, med en budget på över en miljard kronor.

Seriens skapare Peter Morgan är något av en veteran vad gäller drottning Elizabeth-skildringar, med filmen "The queen" (2006) och pjäsen "The audience" (2013) på cv:t. Serien tar avstamp i den unga Elizabeths liv. Hon är gift med en sjöofficer och lever i villfarelsen att de kommer att kunna leva ett liv någorlunda utanför offentlighetens ljus i 20–30 år till. Så händer det som förändrar hennes tillvaro för alltid.

Annons

– Kung Georg VI avled 56 år gammal. Berättelsen om hur kronan landar i hennes knä så tidigt utgör grundberättelsen i säsong ett, konstaterar Peter Morgan.

Annons

Familjebild när pappa kröntes 1931. Kung George VI har just blivit krönt och poserar med sin fru nyblivna drottningen Elizabeth, samt döttrarna prinsessan Elizabeth och prinsessan Margaret. Föga anade den elvaåriga Elizabeth att hon 14 år senare själv skulle bli regent.

Bild: AP

Tillsammans med flera av skådespelarna möter Morgan världspressen i Los Angeles. Med via satellitlänk är även 32-åriga Claire Foy, som spelar huvudrollen och alltså får gestalta hur den blott 25-åriga Elizabeth – överrumplad av sin faders död i lungcancer, och oförberedd inför rollen som regent – blir krönt.

En kris som Peter Morgan har satt under lupp, och där Claire Foy i brist på användbart källmaterial har fått fantisera sig fram till autenticitet.

– När jag gjorde research om Elizabeth, fanns det inte mycket att gå på. Hon uttrycker inte sina känslor offentligt, det ingår inte i jobbet. Så känslomässigt fick jag helt enkelt föreställa mig hur det är att vara en ung, blyg kvinna som vill bo på landet med sin man, och ha hästar och hundar och barn, och att plötsligt få landets högsta befattning, utan att alls passa för den.

"The crown" fokuserar även på intrigerna i den politiska maktens korridorer, främst runt premiärminister Winston Churchill, som porträtteras kraftfullt och pompöst av John Lithglow.

Trots sin veteranstatus fruktade denne till att börja med rollen som den legendariske brittiske politikern.

Annons

–Jag var väldigt nervös över tanken på att som amerikan spela den ultimate engelsmannen, omgiven av de bästa skådespelarna i England. Jag upptäckte att nästan varje engelsman kan göra en fläckfri imitation av honom, vilket skrämde vettet ur mig. Så utmaningen blev att försöka få publiken att glömma bort den verklige Churchill, och ändå göra honom så sann som möjligt.

Annons

Tidiga omdömen hävdar att "The crown" kommer att tillfredsställa dem som lider av "Downton Abbey"-abstinens, med enastående kostymer och filmiskt foto.

Men vad tycker då drottningen – idag 90 år – och familjen Windsor själva om projektet? De är kluvna, menar Peter Morgan.

– De tycks både vara väldigt exalterade och väldigt nervösa. Det här är människor som är vana vid att baktalas och bli till satirteckningar. De är inte vana vid att, som här, bli tagna på allvar.

...

Fakta: "The Crown"

"The crown" är Netflix och enligt utsago tv-seriehistoriens dyraste produktion och ska ha kostat över en miljard kronor att göra.

Peter Morgan har skapat tv-serien och skrivit manus.

Huvudrollerna spelas av Claire Foy, John Lithglow, Matt Smith, Vanessa Kirby, Jared Harris och Greg Wise.

Säsong ett består av tio 60-minutersavsnitt som släpps på Netflix 4 november.

"När jag gjorde research om Elizabeth, fanns det inte mycket att gå på. Hon uttrycker inte sina känslor offentligt, det ingår inte i jobbet", säger Claire Foy om rollen som Elizabeth II.

Bild: Netflix


Erik Augustin Palm/TT

Annons

Annons

Till toppen av sidan