Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Boksläpp i Gävle för kontroversiell politiker

I dag torsdag blir det bokrelease på ABF i Gävle för Amineh Kakabavehs ”Amineh – inte större än en kalasjnikov”. Hon berättar om sin väg från Peshmerga-soldat till Sveriges Riksdag.

Amineh Kakabaveh har bokrelease i Gävle för sin bok om vägen från kurdisk Peshmergasoldat till svenska Riksdagen.

Bild: Jan-Ake Eriksson

Annons

Det är en hisnande livshistoria som vänsterpolitikern Amineh Kakabaveh berättar i ”Amineh – inte större än en kalasjnikov”.

I dag är hon riksdagspolitiker för Vänsterpartiet, men hon föddes i en fattig by i den iranska delen av Kurdistan. I sin självbiografi, som hon har skrivit tillsammans med Johan Ohlson, berättar Amineh Kakabaveh om vägen från den lilla byn via tiden som Peshmerga-soldat och flykten till Turkiet till livet som socialarbetare och politiker i Sverige.

Dagens högst aktuella flyktingkatastrof finns som en skugga i berättelsen om hennes egen flykt till Sverige.

”Precis som de flyktingar som tar sig över Medelhavet med risk för eget liv i dag, så kände jag också då. Och därför vet jag vilken drivkraft de här människorna har, de som har offrat allt. Inga identitetskontroller kan stoppa dem”, skriver Amineh Kakabaveh i boken.

Annons

Annons

Varför skulle min historia vara så märkvärdig? En fattig flickas liv är väl inte så intressant. Och varför ska just jag skriva denna bok?

Kampen i socialistiska Komalas Peshmerga var en barndomsdröm och en del av attraktionskraften för den starka flickan, som insåg tidigt att hon hade större styrka än de flesta pojkar i byn, var att Peshmerga slogs för kvinnors rättigheter och att kvinnor och män behandlades jämbördigt.

Bokens skildring av strapatserna som Peshmerga-soldat innehåller bland annat en beskrivning av hur Saddam Husseins regim bombade den kurdiska staden Halabja med kemiska stridsmedel. Amineh Kakabaveh ger en detaljerad, saklig redogörelse för livet i motståndsrörelsen. På fotografier får vi se henne posera med en kalasjnikov.

I förordet skriver hon om det inre motståndet att skriva boken. Det går emot de kulturella normer hon växte upp med att prata om sig själv. ”Varför skulle min historia vara så märkvärdig? En fattig flickas liv är väl inte så intressant. Och varför ska just jag skriva denna bok?” Men hon konstaterar att det är just därför som hon bör berätta, eftersom risken annars finns att alla resonerar på samma sätt och ingen i stället ger sin historia.

Till Sverige kom hon 1992 och hon kan jämföra den tidens flyktingmottagande med dagens. Som politiker har Amineh Kakabaveh engagerat sig i frågan om hederskultur. Inom sitt eget parti har hon blivit kontroversiell, då hennes opinionsarbete mot hedersförtryck i svenska förorter utmanar partiledningens linje.

Annons

Annons

”Så länge de viktigaste feministiska, antirasistiska och vänsterpolitiska krafterna förnekar hedersförtrycket och tiger i rädsla för att inte blandas ihop med Sverigedemokraterna och islamofoberna, så överger man de utsatta kvinnorna och utlämnar dem åt sitt öde”, skriver hon.

Kommer du till ABF Gästrikebygden i dag torsdag har du chans att höra Amineh Kakabaveh själv berätta om sitt livsöde.


Kristian Ekenberg

026-15 96 50
kristian.ekenberg@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan