Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Linda är värd att få bo med sina vänner i Furuvik

Linda är värd att få leva där hon har hittat trygghet, skriver Elin Lundgren.

Annons

Ingen hänsyn tas till att det helt enkelt är riktigt taskigt att flytta en apa med Lindas bakgrund, skriver Elin Lundgren, S.

I Furuviksparken bor en liten schimpansflock. Aporna har varit goda ambassadörer för Furuvik, för Gävle och för sina hotade, vilda artfränder.

Så här skriver Furuvik om Linda: ”Född 1984 i Liberia. Linda är tyvärr vildfångad och hennes föräldrar är illegalt skjutna. Hon räddades av en svensk familj bosatt i Liberia vid ca 6 månaders ålder. Linda är en viktig hona i gruppen och hon har blivit både Mandas och lilla Selmas fostermor. Linda är lite listig och lurig, men även en mycket klok schimpans som genast tog sig an lilla Manda när hon kom till flocken.”

Furuvik hade som idé att Linda ska få egna barn och lät därför skaffa en lämplig kärlekskandidat av samma underart, i vad som kallas bevarandeprojekt. Därför kom Tjobbe till Furuvik. Så här skriver parken om honom:

Annons

Annons

”Tjobbe tillhör den hotade arten västlig schimpans och artkoordinatorerna vill därför att han matchas mot honor av samma art. Genom att ta emot Tjobbe finns det goda förutsättningar för att öka reproduktionen och på så vis tar också Furuviksparken ett stort ansvar inom den Europeiska djurparksorganisationen EAZA´s bevarandeprogram. Den bästa miljöberikningen för en grupp schimpanser i en djurpark är att få en egen avkomma och därför fyller Tjobbes flytt flera viktiga funktioner.”

Det har inte fungerat. Det har inte blivit några schimpansbarn. Kanske kan Linda inte ens få barn, av ålder eller av andra skäl. Därför vill nu Furuvik skicka iväg Linda (och kanske ytterligare en apa), samtidigt som nya apor ska komma till Furuvik i stället.

Linda är en av alla schimpanser som tvingats se sin familj dödas. Ett trauma för en apa, likväl som för en människa. Linda har sedan transporterats över världen för att till slut komma till Furuvik. Hon har haft ett tufft liv.

Hon jobbar i dag i en park där hon har dragit in pengar, samtidigt som hon fostrat yngre apor. Hon får inga egna barn. För att få större lönsamhet ska Linda bytas ut mot andra apor. Ingen hänsyn tas till att det helt enkelt är riktigt taskigt att flytta en apa med Lindas bakgrund.

Jag vill att det ska finnas schimpanser i vår värld. De ska finnas där de ska vara, fria i Afrika. Det artbevarandearbete som sysslas med i Europa spelar i dag ingen roll för de viltlevande aporna. Det förekommer, så vitt jag kunnat ta reda på, aldrig att schimpanser från Europa återförs till Afrika.

Annons

Annons

I Afrika finns många apor som bor i reservat utifrån att de till exempel varit med om samma trauma som Linda, föräldrarna dödats. Schimpanserna står i kö för att komma ut i det fria på. Låt oss lösa tjuvjakten och få ut de aporna igen. Lösningen för schimpanserna är inte europeiska artbevarandeprogram där en apa som Linda ska få sitt enskilda liv ställt på ända.

En enskild djurindivid som Linda, betyder ingenting när de kommersiella krafterna pratar. Jag blir illa berörd när det kamoufleras i prat om artbevarande.

Djurparker, oavsett var i välden de ligger, är omoderna. Ja, det är fascinerande att se djuren och de fyller en funktion i att berätta om vilka fantastiska varelser som finns i världen. Men vi människor måste lära oss att djuren har sin plats i världen, utan att vi måste ha sett dem matas på zoo först. Vi får åka till djuren eller helt enkelt se dem på film. De finns för sin egen skull, inte för vår att underhållas av.

Det gäller också Linda. Hon är värd att få leva sitt liv där hon nu har hittat trygghet. Det är i Furuvik med sina vänner. Allt annat är cyniskt.

Elin Lundgren, S

riksdagsledamot

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy