Annons

Annons

Annons

Selimovic (L) varnas för trakasserier, så här försökte han radera Marit Paulsens arv

Det är en sorglig historia som drabbat Liberalerna (men som även påverkar Centerpartiet genom att man är gruppkamrater i den liberala partigruppen ALDE) i Europaparlamentet.

Läs & Lyssna: Patrik Oksanen medverkade i SR Ekots livesändning om fallet.

Selimovic (L) varnas nu för att ha trakasserat sin personal och drabbas av dagersättningavdrag. En mycket ovanlig händelse i Europaparlamentet. Själv menar Selimovic att han är oskyldig och säger i ett pressmeddelande: "Jag har med bestörtning tagit del av talman Schulz varning till mig utifrån anklagelserna från mina tidigare medarbetare i staben. Jag respekterar naturligtvis beslutet men vidhåller min oskuld. Det är för mig helt främmande att utsätta mina medarbetare för trakasserier. Det här har varit en uppslitande process för alla och jag ser nu fram emot att åter fokusera på det parlamentariska arbetet. Jag är glad över att kontoret idag fungerar utmärkt väl."

Bild: Leif R Jansson / TT

Jasenko Selimovic (L) har nu varnats av parlamentet efter trakasserier mot den egna personalen. Samarbetet mellan de svenska ledamöterna i ALDE beskrivs av källor i parlamentet som permafrostkallt. Enligt uppgifter i DN uppmanas dessutom Cecilia Wikström (L) och Fredrick Federley (C) att tänka på sin säkerhet.

Annons

Det är på ren svenska - åt helvete.

Tidigare har samarbetet mellan L och C i parlamentet fungerat mycket väl. Idag är Selimovic utanför det.

Annons

Jasenko Selimovic efterträdde legendariska Marit Paulsen som europaparlamentariker under hösten 2015. Han ärvde därigenom hennes personal. Idag finns ingen från Paulsens gamla kansli, som framgångsrikt jobbat med djurskyddsskyddslagstiftning, kvar i tjänst. Tre har slutat och en är sjukskriven.

Första gången jag förstod att det fanns ett problem var 17 februari i år då Selimovic skickade ut ett pressmeddelande där han citerades: ”Jag har kämpat med näbbar och klor för att få till stånd en mer reglerad och ansvarsfull användning och försäljning av antibiotika för djur”.

Läs mer: Djurens hälsa avgörande för kampen mot antibiotika

Ingenstans nämndes företrädaren Marit Paulsen, som var den som i flera år jobbade med frågan för att få den till avgörande. När Paulsen bedömde att det i praktiken var klart klev hon av parlamentsuppdraget för att dra sig tillbaka från offentligheten (och Paulsen fyller för övrigt 77 år i morgon).

Jag ringde då upp kansliet och undrade vad de höll på med, hur man kunde skicka ut ett pressmeddelande med den här innebörden när alla som kan EU-frågor vet hur det faktiskt förhåller sig. Att klä sig i lånta fjädrar är inte vackert. På andra ändan fanns en person som börjat samma vecka…

Annons

Annons

Marit Paulsen avtackas på folkpartiets riksmöte med en symbolisk mjukisgris och efterträdaren Jasenko Selimovic i bakgrunden. Bilden beskriver väldigt tydligt vem som gjort vad i antibiotikaarbetet.

Bild: Peter Krüger / TT

För Marit Paulsen är det här ett mörkt och svårt slut på sin tid i parlamentet. För DN beskriver hon att hela historien är oanständig och ”…det har varit förfärligt och jag är mycket besviken”.

Läs mer: Goda skäl att kalla Marit Paulsen för madame Kadaver

För Liberalerna är det andra gången som man får ett mandat förlorat. I mars 2006 hoppade europaparlamentarikern Maria Carlshamre (idag Robsahm) av från Folkpartiet och tog sitt mandat till Fi fram till valet 2009.

Någon möjlighet för Liberalerna att bli av med Jasenko Selimovic fram till valet 2019 finns inte eftersom mandatet är personligt. Däremot behöver nu L:s partiledning kraftigt markera mot beteendet.

Det är inte interna bråk och bortslösade mandat som de konstruktiva krafterna som arbetar för att lösa problem och hålla ihop den europeiska gemenskapen behöver i dessa tider.


Patrik Oksanen

patrik.oksanen@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan