Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävlebocken 50 år

Gavlén tillbaka på platsen där allt började: "Han sa bara två ord: Bocken brinner"

1966 satt Stig Gavlén och hans bror Jörgen Gavlén och tog en fika. En stund senare hade den allra första ritningen på Gävlebocken ritats. Vi satte oss ner med Stig Gavlén för att prata om hur han reagerade när den första bocken brann, när han själv försökte bränna upp bocken och hur hela resan började – på Konditori Lido.

Stig Gavlén, på platsen där allt började.

Bild: Fredrik Selgeryd

Annons

Vi ses där allting började.

Inbäddat innehåll

Stig Gavlén, som fyller 90 år om två månader, köper en mazarin och en kaffe.

– Ni brukar hjälpa mig ner med fikat, kan ni göra det? säger Stig till tjejen bakom disken.

Vi slår oss ner vid ett bord i ett av hörnen – på samma plats som Stig och hans bror satt den där dagen för 50 år sedan.

Stig Gavlén.

Bild: Fredrik Selgeryd

Annons

Stig Gavlén är född och uppväxt på Söder i Gävle. För drygt 50 år sedan såg Södra Kungsgatan, som skär genom Söder, inte ut som den gör idag. Folk som bodde "i stan" tog sig sällan upp för backen mot Söder där det mest fanns mindre hus med butiker som endast de boende i närheten besökte. För att utöka handeln startades Södra Kungsgatans förening, där Stig blev sekreterare och ansvarig för marknadsföringen.

Annons

– Södra Kungsgatan skulle bli Gävles modernaste gata. Hus började byggas och det här huset var faktiskt ett av de första som byggdes, säger Stig och syftar på byggnaden där Konditori Lido ligger.

Flera olika arrangemang anordnades för att få folk till Söder och idén med en gigantisk julbock tändes, vilket tar oss tillbaka till vår plats på Lido.

– Jag satt och pratade med min bror som satt där, säger Stig och pekar på platsen till vänster om mig.

De skissade fram en ritning på hur en eventuell halmbock skulle kunna konstrueras och Jörgen, som jobbade som brandman, fick i uppdrag att fråga sina kollegor om de kunde tänka sig bygga den.

– De hade gjort liknande jobb tidigare. Ingen visste ju hur man skulle göra för ingen hade gjort något liknande tidigare. Vi fick prova oss fram men jag tycker att slutresultatet blev riktigt snyggt. Killarna var jätteduktiga.

Stig pekar på originalritningen och pekar på fyra streck under bockens fötter.

Som du ser trodde vi inte att den skulle kunna stå själv så vi gav den stora spjut som går ner i backen. Men de behövde vi aldrig använda. Han väger tre ton, han rör sig inte, berättar Stig.

Men på nyårsnatten ringde det i Stigs telefon, ett stenkast från bocken. Det var hans bror Jörgen som ringde.

Annons

– Han sa bara två ord: "Bocken brinner".

Hur reagerade du?

– Det kändes väldigt otäckt. Det var inte alls så vi hade tänkt att det skulle bli. Det gjorde att gävleborna blev förbannade.

Annons

Genom åren har bockbränderna fortsatt och Stig menar att han inser att bockens varumärke stärkts av bränderna.

– Jag är kluven måste jag säga. Brinner den inte kommer det inte stå mer än två ord i tidningen och brinner det är det ett nidingsdåd. Jag tror aldrig man vänjer sig vid att den brinner.

När vi pratar om Gävlebocken och de anlagda bränderna berättar Stig att en av bockbrännarna faktiskt sitter mitt emot mig – Stig själv.

– Ett år var stommen så dålig att man skulle bygga en ny. Då kom man på idén att jag skulle tända på.

Stig lyckades dock inte. Det flammade upp lite eld men bocken tog aldrig eld.

– Jag anses nog som den sämsta bockbrännaren som försökt, säger Stig och skrattar.

Nu för tiden njuter Stig av livet. Han skriver en hel del och spenderar tid på Brunnsgatan 59, som är en träffpunkt för seniorer.

Stig berättar att han och brodern inte hade en tanke på att bocken skulle bli så pass känd som den skulle bli, den där dagen de tog en fika på Lido.

– Tanken var från början att det skulle vara en engångsgrej. Men det blev så uppskattat att vi fortsatte.

Många människor strävar efter att uppnå någonting att lämna efter sig när livet är till ända. Jag är nyfiken om Stig är stolt över det han kommer lämna efter sig.

– Jag vet inte. Jag kan bara konstatera att den är väldigt fin. Att den står väldigt bra där den står.

MISSA INTE vår livesändning från invigningen av Gävlebocken på söndag då vi sänder 14.30–16.30. Dessutom finns mer läsning i Bockbilagan.


Fredrik Selgeryd

026-15 93 18
fredrik.selgeryd@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy