Annons

Annons

Annons

Fotboll

Nya regeln i allsvenskan och superettan – nu kan avbrutna matcher spelas färdigt även efterföljande dag: "Otroligt viktigt beslut"

I går hade fotbollförbundet ett representationsmöte. Flera förslag klubbades igenom, men ett av de mer anmärkningsvärda rörde avbrutna matcher, som enligt nya bestämmelser numera kan spelas färdigt dagen efter matchen i fråga.
– Signalen från svensk fotboll är att matcherna ska avgöras på spelplanen, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

Flera skandalomsusade matcher har spelats i allsvenskan den gångna säsongen, där två har fått avbrytas efter supporterincidenter. Den ena i ett möte mellan IFK Göteborg och Malmö FF på Gamla Ullevi i våras, då Malmös Tobias Sana fick ett kanllskott kastat mot sig från Göteborgsklacken. Den andra i somras när en 17-årig åskådare sprang in på planen på Stadsparksvallen i Jönköping i matchen mellan J-Södra och Östersund, och attackerade Östersunds målvakt Aly Keita.

LÄS MER: Polisen om attacken – så fortsätter arbetet med skandalen: "Uppstår alltid massa spekulationer"

Annons

I den första matchen tilldömdes Malmö segern med 3–0, och mötet mellan J-södra och Östersund beslutades att sluta 1–1, vilket var ställningen när matchen avbröts.

Annons

Men enligt nya bestämmelser är nu ambitionen att framtida avbrutna matcher ska komma att spelas klart och avgöras på fotbollsplanen.

LÄS MER: ÖFK:s skarpa kritik i säkerhetsfrågan: "Skandalöst"

Under gårdagens representantskapsmöte beslutade Svenska Fotbollförbundet kring ändringar i tävlingsbestämmelserna för allsvenskan samt superettan. Beslutat gör gällande att domaren har rätten att återuppta en avbruten match så sent som dagen efter att matchen spelades. Tidigare har domaren endast haft rätten att besluta att en avbruten match ska slutföras senare samma dag.

– Det är ett otroligt viktigt beslut. Signalen från svensk fotboll är att matcherna ska avgöras på spelplanen. Nu skapar vi incitament för det i tävlingsbestämmelserna, och det är viktigt. Det innebär att de som har ambitionen att stoppa en match har ingen framgång med det, för matchen kommer att spelas färdigt. Nu har vi skapat utrymme för att kunna hantera det i tävlingsbestämmelserna. Internationellt sett har det varit så under lång tid, så det här känns jättebra, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen.

LÄS MER: Efter attacken på Aly Keita – 17-åringen åtalas för misshandel och falskt larm

Annons

Annons

I tävlingsbestämmelserna står det dock fortsatt att om matchen inte slutförs varken samma dag eller dagen efter som den egentligen spelats så ska den inte fullföljas, såvida disciplinnämnden inte fattar ett annat beslut.

– I tävlingsbestämmelserna som ändras nu finns det ett utrymme för de som är på plats lokalt att hantera det. Sedan kan alltid en tävlingsmyndighet bestämma om omspel, även om det är väldigt, väldigt ovanligt att man gör det, säger Nilsson till Fotbollskanalen.

FAKTA: Nya bestämmelser

Så står det numera i tävlingsbestämmelserna, kapitel 5, §28 och §31:

§28 Domaren har under match rätt att avbryta matchen om säkerheten allvarligt äventyras på arenan. Om spelet inte kan återupptas inom 20 minuter, får domaren besluta att matchen inte ska fullföljas vid detta tillfälle. Denna tid får dock förlängas om domaren, med hänsyn till omständigheterna, anser att det finns skäl till det. Domaren har endast rätt att återuppta matchen samma eller efterföljande dag. Återupptas inte den avbrutna matchen inom denna tid ska den inte fullföljas, såvida inte annat beslutas av disciplinnämnden.

§31 Utgångspunkten för matchmötet* är att matchen ska återupptas så snart som möjligt under samma dag eller senast dagen efter matchstart. Domaren ska i samråd med övriga personer på matchmötet undersöka de åtgärder som kan vidtas för att upprätthålla säkerheten på arenan, så att matchen kan återupptas. Såvida inte myndighetsbeslut upplöser matchen, är det domaren som fattar slutgiltigt beslut om matchen ska återupptas eller inte.

Annons

*Matchmötet hålls, när domaren har avbrutit en match, med matchdelegat, eventuell säkerhetsdelegat, säkerhetsansvarig hos den arrangerande och den gästande föreningen och domaren. Dessutom ska representant för arenaägaren, representant för polisen och representant från räddningstjänsten kallas och beredas plats vid mötet.


Martin Löf Nyqvist

martin.lofnyqvist@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan