Annons

Annons

Annons

Gävle

Kommunen nekade barnfamilj matpengar – får bakläxa av domstol: "Akut nödsituation"

Pengarna var slut och kylen och frysen i stort sett tomma. För att kunna ge barnen mat ansökte paret om akut försörjningsstöd.

Den 6 oktober avslog socialnämnden parets ansökan eftersom de bedömdes ha tillgång till 2 415 kronor mer än normen för försörjningsstöd. Paret överklagade beslutet och förklarade att alla pengar hade gått till räkningar och att de saknade möjlighet att låna av släktingar eller vänner.

Läs mer: Förvaltningsrätten fryser tillgångar för restaurangprofil i Gävle

Annons

Annons

Gävle kommun konstaterade att kvinnans inkomst inte hade redovisats i ansökan och att paret tidigare skrivit att de var beredda att sälja tv-spel och X-box men att de inte gjort det. Ett kontoutdrag vittnade också om flera "onödiga" swish-betalningar till gym, restauranger och tipskiosker.

Läs mer: Gavlegårdarna gav bort 2,7 miljoner till Rapatac

Även detta beslut överklagades och hamnade då hos förvaltningsrätten i Falun som nu ger paret rätt. Eftersom det var tomt i kyl och frys och kapitaltillgångar saknades befann sig familjen i en akut nödsituation. Detta behov kunde inte tillgodoses på annat sätt än genom socialtjänstlagen, slår förvaltningsrätten fast i sin dom.

Nya Plus: Så kan du läsa plus-märkta artiklar i din app

Nya Plus: Så kan du läsa plus-märkta artiklar på gd.se

Annons


Erik Wikström

026-15 96 29
erik.wikstrom@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan