Annons

Annons

Annons

Annons

Netflix gör svenskar "serieotrogna": "Man är beredd att göra sin partner upprörd"

Strömningstjänster förändrar tv-konsumenters tittarbeteenden. Det behöver inte alltid vara positivt.
– Nästan hälften av svenskarna är "serieotrogna", säger Jai Dattani, talesperson för Netflix i Europa.

Orange is the New Black.

Bild: JoJo Whilden/Netflix

Annons

Strömningsjätten har genomfört en stor undersökning bland sina kunder om "serieotrohet" – det vill säga att man ser ett avsnitt av en tv-serie man brukar se med sin partner utan denne.

Svenskarna är bland de mest "serieotrogna" i Europa – bara slagna av norrmän, italienare och spanjorer.

– Folk vill bara se mer och mer tv, man är till och med beredd att göra sin partner upprörd för att man vill ha sin "fix", säger Jai Dattani.

De 1 038 svenskarna i undersökningen tar också allvarligt på fenomenet. 30 procent tycker att det är viktigare att inte vara "serieotrogen" än att få presenter av sin partner – 8 procent tycker att det är viktigare än att ha sex.

Att begrepp som "serieotrohet" ens uppstår beror förstås på att strömningstjänsternas intåg. Nu får konsumenter plötsligt tillgång till alla avsnitt av en serie på en och samma gång.

Annons

Annons

– Konsumenter kan nu se vad de vill, när de vill och var de vill. Nu kan man se en serie i vilken takt man vill, man behöver inte vänta på ett nytt avsnitt. Med ett ändrat tittarbeteende uppstår också sådant som "serieotrohet", säger Jai Dattani.

Även om Sverige sticker ut i statistiken så skiljer vi oss inte särskilt mycket från andra länder i Europa när det kommer till tittarvanor.

– Det är ungefär samma serier som går hem. Det handlar om sådant som "Breaking bad", "House of cards" och "Stranger things", säger Jai Dattani.

Enligt MMS är Netflix den största betalda strömningstjänsten i Sverige, följd av Viaplay och C More. Att det finns flera starka aktörer på en marknad ser Netflix som något positivt.

– Vi tycker inte att konkurrens är rätt ord, det visar bara att online-tv är framtiden. Det är bra att det finns många aktörer för det gör att folk blir vana vid att se på tv via internet. Det för hela branschen framåt och i slutändan är det konsumenterna som vinner på det, säger Jai Dattani.

Flera av de svenska aktörerna producerar egna originalserier och även Netflix räknar med att göra "skandinaviska originalserier" förr snarare än senare.

Narcos.

Bild: Juan Pablo Gutierrez/Netflix

– I år gör vi serier i Spanien, Frankrike, Tyskland och Italien och vi kommer att fortsätta att expandera vår produktion i Mellanöstern. Vi letar alltid efter starka historier och jag är helt säker på att vi också kommer att hitta en sådan i Skandinavien, säger Jai Dattani.

Annons

Annons

För Netflix handlar det dock inte bara om att producera material för den lokala marknaden. Man vill även att de lokala serierna ska nå ut globalt.

– Om man tittar på "Narcos" så är det ett franskt produktionsbolag som ligger bakom serien, den spelas in i Colombia, huvudrollsinnehavaren kommer från Brasilien och 70 procent av dialogen är på spanska. Ändå var det en av förra årets mes populära serier i hela världen. Det är sådant vi letar efter, fantastiska historier som kan resa jorden runt, säger Jai Dattani.

Netflix

Netflix är en amerikansk strömningstjänst som startades 1997. Tjänsten finns i dag i mer än 190 länder och uppges ha över 90 miljoner användare.

Tjänsten kom till Sverige 2012 och är enligt MMS den betalda tjänst som har flest användare på den svenska marknaden.

Från att tidigare enbart ha distribuerat film- och tv-bolags material har företaget på senare år blivit en stor producent av originalmaterial. Enligt Hollywood Reporter släppte Netflix 126 originalserier och originalfilmer under 2016, vilket är mer än något annat amerikanskt tv-bolag.


Linus Brännström/TT


Linus Brännström/TT

.

Annons

Annons

Till toppen av sidan