Annons

Annons

Annons

Gävle

Saneringar av råttor ökar i Gävleborg – så här gör du för att hålla dem borta

Antalet saneringar av råttor i länet ökade med 17 procent mellan 2015 och 2016. Det visar siffror från Anticimex, som här också delar med sig av tips för hur du undviker råttor.

Ett råttpar kan ge upphov till mellan 800 och 1 000 ungar per år.

Bild: Johan Nilsson/TT

Anticimex gjorde totalt 535 saneringar av råttor i Gävleborg under 2016. De senaste åren har reglerna för bekämpning av råttor förändrats. Att permanent lägga ut råttgift är inte längre tillåtet. I stället används numera elektroniska och mekaniska fällor.

Annons

Annons

Råttor trivs på samma platser och gillar samma sorts mat som människor. Kommuner, fastighetsägare och bostadsrättsföreningar behöver därför arbeta till sammans och långsiktigt för att bekämpa råttor, skriver Anticimex i ett pressmeddelande. Förutom att orsaka allvarliga skador på hus och egendom kan råttor också bära på bakterier och virus som gör människor sjuka.

Så undviker du råttor

- Råttor älskar vår mat, så lämna den inte framme.

- Håll rent och städat i förråd och lager, råttor bygger gärna sina bon i bråte.

- Håll koll på växterna. Råttor klättrar bra och kan använda sig av klätterväxter, träd och buskar för att komma till balkonger eller ventiler.

- Håll koll på soporna. Se till att det är lock på sopbehållare och att komposter är placerade en bra bit från fastigheten.

- Använd digitala fällor. En digital fälla är uppkopplad och larmar så fort en råtta går i den. På så sätt kan man snabbt sätta in åtgärder där mängden råttor ökar.


Angelica Ränttilä

026-15 95 54
angelica.ranttila@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan