Annons

Annons

Annons

Melodifestivalen 2017

Nu är Melodifestivalen rätt för FO&O - tidigare The Fooo Conspiracy är favorittippade på lördag

Inte bara namnet är nytt, i Melodifestivalen är de gröngölingar med en bandmedlem mindre. Förut kändes tävlingen fel, men FO&O – tidigare kända som The Fooo Conspiracy – har bytt åsikt.

FO&O tävlar med låten "Gotta thing about you" i Melodifestivalens tredje deltävling. Den avgörs i Växjö på lördag.

Bild: Stina Stjernkvist/TT

Popgruppen har fyllt Globen. De har varit förband åt världsstjärnorna One Direction och Justin Bieber. Nyligen kom de hem från en promotionturné i Chile, som en del av satsningen att slå utomlands. Men de har aldrig varit med i Melodifestivalen.

Nu blir det ändring på det. På lördag tävlar de i den tredje deltävlingen som avgörs i Vida Arena i Växjö.

– Vi har blivit tillfrågade om Melodifestivalen tidigare, men har inte känt att det varit rätt och vår grej, säger Felix Sandman.

Musiktävlingens utveckling har nu fått FO&O att hitta sin plats i tv-programmet som lockar miljonpublik, förklarar bandmedlemmarna.

Annons

Annons

– Tidigare var det mycket schlager och vi har aldrig känt att vi gjort schlagermusik, med all respekt för schlager. Nu har Melodifestivalen utvecklats och blivit ett forum med edgy pop och pop-pop. Det känns därför som att vår musik faktiskt kan representeras där, säger Oscar Enestad.

Strax före jul presenterades grabbarna som artister i den tredje deltävlingen. Men Oscar Molander fanns inte med på presskonferensen eftersom han hoppat av bandet för att fokusera på låtskrivande i stället.

– Vi har alltid stått nära varandra i gruppen, så gruppkemin förändras inte. Vi är lika tighta nu, om inte ännu tightare nu, säger Oscar Enestad medan Omar Rudberg förklarar att gruppen ständigt utvecklas för att göra bättre musik.

På pressträffen före jul hette bandet fortfarande The Fooo Conspiracy, men för bara några veckor sedan var det dags för ytterligare en förändring – det andra namnbytet i gruppens tre och ett halvt år långa historia.

– Namnet har alltid bestått av våra initialer, men när Ogge hoppade av så försvann ett o och rent juridiskt kan vi inte ha två o:n eftersom Foo fighters dominerar världen. De har hört av sig och sagt nej till det, säger Oscar Enestad.

Tävlingsbidraget i Melodifestivalen heter ”Gotta thing about you” och beskrivs av Enestad som en ”stor boyband-låt” om kärlek.

– Det är ingen schlagerlåt, utan sticker ut en del på sitt egna sätt. Med hela numret sticker den ut ännu mer, säger Omar Rudberg.

Annons

Bandet har inte varit med och skrivit låten, men efter Melodifestivalen väntas bandet släppa ett album med flera egenskrivna låtar.

– Det är en utveckling som vi är väldigt stolta över att få visa upp, säger Felix Sandman.Dans som vanligt

Annons

Att bjuda in fans till utvalda gator och torg för att dansa ute i det fria är lite av ett signum för FO&O. Även gruppens musikvideor fylls med danssteg – något som även återspeglas i framträdandet i Växjö.

– Det kommer att bli dans, och sedan blir det en snygg scenshow. Dessutom kommer vi att ha någonting lite extra, som vi tyvärr inte kan prata om än, säger Oscar Enestad.

Men en ledtråd avslöjar killarna. Det handlar om ljus.

Hur ljusshowen och låten tas emot av dem som röstar vet FO&O efter sändningen i SVT1 på lördag.

FO&O tävlar med låten "Gotta thing about you" i Melodifestivalens tredje deltävling. Den avgörs i Växjö på lördag.

Bild: Stina Stjernkvist/TT

FO&O

Gruppen sattes ihop av skivbolaget Artist House Stockholm 2013 och hette då enbart The Fooo.

Originalmedlemmar: Oscar Enestad, Oscar Molander, Omar Rudberg, Felix Sandman.

The Fooo skapade uppmärksamhet genom att uppträda på olika platser i Stockholm och sedan ladda upp uppträdandet på Youtube.

Det stora genombrottet kom när gruppen fick öppna för Justin Bieber i Globen 2013. Året därpå utsågs The Fooo till årets innovatör på Grammisgalan.

2014 bytte gruppen också namn till The Fooo Conspiracy.

Annons

Före jul 2016 lämnade Oscar Molander gruppen och för några veckor sedan bytte gruppen namn till FO&O.

De är aktuella i Melodifestivalens tredje deltävling.

STARTFÄLTET I VÄXJÖ

1. Robin Bengtsson: "I can’t go on"

2. Krista Siegfrids: "Snurra min jord"

3. Anton Hagman: "Kiss you goodbye"

4. Jasmine Kara: "Gravity"

5. Owe Thörnqvist: "Boogieman blues"

6. Bella & Filippa: "Crucified"

7: Felix, Oscar & Omar / FO&O: "Gotta thing about you"


John Alexander Sahlin/TT

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan