Annons

Annons

Annons

Ledare: Proletärer i alla länder, gör er icke besvär!

Arbetskraftsinvandrare kläms åt för att signalera tuffare krav i asylpolitiken.

Den påstådda solidariteten med ”trälar uti alla stater” är läpparnas bekännelse.

Bild: Pontus Lundahl/TT

Arbetskraftsinvandring förutsätter ett principiellt försvar av människans rätt till migration. Socialdemokraterna står inte upp för den friheten, utan låter LO diktera villkoren för politiken.

Annons

Annons

Näringsminister Mikael Damberg skräder inte orden. Precis som LO:s ordförande Karl Petter Thorwaldsson menar han att arbetskraftsinvandringen till Sverige är för generös. Tillsammans aviserar de båda en kursändring inför S partikongress i april.

”Fokusera på yrken där det råder stor brist och där rätt kvalifikationer inte går att hitta på den svenska arbetsmarknaden. Jobb som kräver kort eller ingen utbildning ska i första hand tillsättas med arbetslösa som redan bor i Sverige”, skriver Damberg och Thorwaldsson (DN 14/2). Med andra ord: Proletärer i alla länder, gör er icke besvär!

Att facket vill skydda sina medlemmar från konkurrens är inte märkvärdigt. Det är så protektionism fungerar. Socialdemokraterna, pressade av vår tids populistiska strömningar, lägger sig platt för LO:s önskemål.

Förra året beviljades 12 000 arbetstillstånd för arbetstagare utanför EU. Dit hörde exempelvis 3 200 bärplockare, varav många är i Sverige under en begränsad tid. Denna typ av strävsam migration vill näringsministern stoppa, med bortförklaringen att giriga entreprenörer utnyttjar fattiga människor.

Men den påstådda solidariteten med ”trälar uti alla stater” är läpparnas bekännelse. Arbetskraftsinvandrare kläms åt för behovet att signalera tuffare krav i asylpolitiken.

Annons

Ja, Sverige behöver få fler nyanlända i sysselsättning. Nej, det kan inte ta sju år innan hälften av asylinvandrarna är etablerade på arbetsmarknaden. Och för att hitta en farbar väg framåt efter den akuta flyktingkrisen krävs omfattande reformer.

Annons

Socialdemokraternas och LO:s samordnade attack mot arbetskraftsinvandringen bekräftar dock att regeringen väljer bort de svåra frågorna. Det är enklare att offra ett par hundra thailändska bärplockare som bevisligen vill jobba, än att se över anställningskostnader och villkora socialförsäkringar.


Lars Kriss

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan