Annons

Annons

Annons

Hundratals ensamkommande barn försvinner varje år – så ska det förhindras

Varje år försvinner hundratals ensamkommande barn som söker asyl i Sverige. Nu har länsstyrelserna tillsammans med flera myndigheter lämnat en rad förslag till regeringen för att förhindra att barnen försvinner.

Arkivbild från asylboende för ensamkommande barn i Gottröra.

Bild: Yvonne Åsell/SvD/TT

Det är länsstyrelserna tillsammans med sex nationella myndigheter och Sveriges Kommuner och Landsting som arbetat fram förslagen. Åtgärderna ska förhindra att ensamkommande barn försvinner och hamnar i utsatthet.

Annons

Annons

– Vi föreslår bland annat en gräns för handläggningstider i asylprocessen, säger Amir Hashemi-Nik, utvecklingsledare på Länsstyrelsen i Stockholm, i ett pressmeddelande.

I veckan lämnades förslagen över till regeringen. Det handlar bland annat om utbildning för gode män och överförmyndare, att personal som möter barnen ska kunna bemöta psykisk ohälsa samt att förslagsvis polisen ska föra statistik över ensamkommande barn som anmäls försvunna.

– Ett problem är att det saknas sammanställd och enhetlig statistik och därmed en helhetsbild. Därför föreslår vi bland annat att regeringen uppdrar lämplig myndighet att föra nationell statistik på antal ensamkommande barn som anmäls försvunna, säger Amir Hashemi-Nik.

Läs ledaren: Om det vore våra egna tonåringar – skulle tragedin stoppas då?


Emil Andersson

0650-355 37
emil.andersson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan