Annons

Annons

Annons

Sandviken

Brukskåkar, sjukhem och en gammal skola – här är fastigheterna som säljs ut när Sandvikenhus lämnar Österfärnebo och Gysinge

Sandvikens kommun säljer flera stora och anrika fastigheter i Gysinge, däribland bostadshus med hyresrätter. Nu har vem som helst chansen att köpa en fastighet med flera villor i bruksmiljö, en gammal skola intill Dalälven eller ett gammalt sjukhem.

Gysinges gamla sjukhem, Gysinges gamla skola och en rad hyreshus i Gysinge bruk är nu till salu.

Anledningen till att Sandvikens kommun säljer det stora beståndet av fastigheter i Gysinge är att kommunen har beslutat att man inte längre ska äga bostadshus. Sandvikenhus är inte heller intresserade av att ta över fastigheterna och planerar att helt lämna området.

– Jag tillträdde 2014 och då konstaterade jag att man valde att lämna orter som till exempel Åshammar, Gästrike-Hammarby och några andra kringliggande orter. Och det är en strategi man utvecklat under lång tid, det är inget jag har synpunkter på. Bakgrunden till att vi inte valt att stanna där är det minskande befolkningstrycket, säger Stefan Lundqvist, vd, Sandvikenhus.

Annons

LÄS ÄVEN: Kommunen säljer ut fastigheter

Annons

Han påpekar att det kommunala bostadsbolaget inte väljer bort Gysinge och Österfärnebo bara för att orterna är långt ifrån centralorten. Han tar Järbo som exempel – ett ytterområde som enligt vd:n haft ett högt befolkningstryck under en längre tid.

– Där har det inte byggts på länge men nu väljer vi att satsa där, säger Stefan Lundqvist.

Gysinges gamla sjukhem är nu till salu.

Bild: Mäklare HusmanHagberg

I Gysinges gamla sjukhem längs Kölnavägen 27 har det bland annat varit loppisverksamhet och Gysinges vandrarhem har använt lokalerna. Men nu säljer alltså Sandvikens kommun byggnaden i hand med en rad andra Gysingefastigheter.

Bild: Mäklare HusmanHagberg

LÄS ÄVEN: Sandvikenföretaget Prenova slog sig in bland byggjättarna – "Vi ska sticka ut"

Det gamla sjukhemmet i Gysinge är en fastighet som har använts flitigt de senaste åren.

Flera aktörer har under perioder hyrt lokaler i fastigheten; bland annat har loppisar anordnats samt att senast i somras huserade Gysinge vandrarhem där – en förening som tidigare länge visat intresse för ett köp av fastigheten.

Men istället för att hyra ut lokalerna väljer nu alltså kommunen att sälja det gamla sjukhemmet.

– Det här är en fastighet som är utanför kommunens kärnverksamhet. Vi har gjort ett val att vi inte ska äga dessa typer av verksamheter, säger Kenneth Larsson, markingenjör, Sandvikens kommun.

Annons

Annons

Sandvikens kommun har även tidigare försökt sälja fastigheter i Gysinge. Dock utan framgång.

Gysinges gamla skolbyggnad som ligger på Kölnavägen 20 är också till salu.

Bild: Mäklare HusmanHagberg

LÄS ÄVEN: Så vill Sandvikenhus satsa på bostäder – Järbo först ut med 20 nya lägenheter

När Sandvikens kommun köpte sjukhemmet var det i samband med en fusion inom kommunkoncernen. . Priset kommunen betalade var hela 48 miljoner kronor, men då ingick även 18 andra fastigheter i köpet.

– Det där var en affär mellan Sandvikens kommun och Sanfab som man avvecklade 2002 och då förde man över alla tillgångar till kommunen. Det var en intern reglering och inget direkt köp, berättar Kenneth Larsson.

Nu i dag ligger fastighetens taxeringsvärde på ungefär 1,9 miljoner kronor.

Sandvikens kommun säljer flera fastigheter i Gysinge. Bland annat en del byggnader med hyreslägenheter i Gysinge bruk. De som syns i bild ingår i fastigheten Granövägen 7.

Bild: Mäklare HusmanHagberg

Så här ser det ut i en av hyreslägenheterna som ligger på Granövägen 7 i Gysinge.

Bild: Mäklare HusmanHagberg


Simon Larsson

026-15 93 02
simon.l.larsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan