Annons

Annons

Annons

Fotboll

Polisen varnar – grovt kriminella nästlar sig in i elitfotbollen: "Går inte att sätta någon siffra"

Polisen varnar klubbarna i Svensk Elitfotboll.
Grovt kriminella försöker ta sig in i fotbollsvärlden – och tjäna pengar bland annat på spelarövergångar.
– Man pratar om att ”äga fotbollsspelare”, säger polisen Fredrik Gårdare till Fotbollskanalen.

Fredrik Gårdare.

Bild: TT (montage)

Det var i fredags, på ordförandekonferensen för Sef – föreningen Svensk Elitfotboll – som polisen gick ut med en varning till klubbarna – den organiserade brottsligheten försöker ta sig in i fotbollen.

Annons

Annons

– Vi har fått in från flera källor inom organiserad brottslighet att man helt enkelt börjat titta mot fotbollsbranschen och man pratar om att ”äga fotbollsspelare” och det ska vara spelare på elitnivå men att man också har tankar på att försöka binda upp talanger, säger Fredrik Gårdare, som leder polisens insats mot kriminella i idrottsmiljö, till Fotbollskanalen.

Polisen menar att grovt kriminella försöker att nästla sig in i organisationer och vill binda personer till sig genom olika sorters hållhakar eller genom utpressning. Man kan dock inte peka ut några konkreta fall då detta, enligt Gårdare, är tämligen ny information till polisen, som man velat meddela till klubbarna snarast möjligt.

– Det går inte att sätta någon siffra från vår sida men det pratas rätt mycket om det här inom den grova organiserade brottsligheten. Det är en nationell problematik, säger Gårdare.

Fotbollskanalen: Vad kan klubbarna göra?

– Klubbarna kan göra jättemycket. Vara medvetna om det här och informera alla anställda spelare och ledare som är arbetsmiljöansvariga eller ledare som hanterar köp och sälj av spelare. Var uppmärksam så att man inte drabbas och låter sig luras.


Martin Löf Nyqvist

martin.lofnyqvist@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan