Annons

Annons

Annons

Karin Bergkvist: Följetongen Dragon Gate fortsätter garanterat – så håll hårt i skattepengarna nu, Älvkarleby kommun

Dragon Gate ska säljas och återigen hoppas Älvkarleby kommun på att det ska bli en verksamhet som skapar dragningskraft så att fler besöker kommunen. Låt oss hoppas att kommunen håller hårt i skattepengarna nu, skriver GD:s politiska redaktör Karin Bergkvist.

Dragon Gate som det ser ut idag. Nu ska det säljas och vad som händer i framtiden är osäkert.

Bild: Annakarin Bjornstrom

Det numera berömda landmärket i Älvkarleby kommuns yttersta utkant längs E4, Dragon Gate, ska säljas.

Läs mer: Därför säljs Dragon Gate: "Mr Li vill njuta av sitt liv"

Dragon Gate har onekligen blivit en välkänd plats. Många passerar under sin färd längs E4 och projektet har fått stor medial uppmärksamhet i hela Sverige. Men drömmen om det kinesiska kulturcentrumet, där två olika kulturer skulle mötas, har förblivit just en dröm.

Annons

Historien om hotellet vid E4:an sträcker sig också betydligt längre tillbaka än till 2004 då den kinesiska affärsmannen Mr Li köpte stället.

Annons

Slagningar i Gefle Dagblads arkiv berättar historien om ett turistprojekt som aldrig lyfte och om tunga ekonomiska konsekvenser, inte minst för kommunen.

1983 bildades det kommunala fastighetsbolaget Östanån som skulle stödja lokalt företagande och erbjuda lokaler. Ett par år senare presenterades turistsatsningen Älvkarlen. Kommunen beviljade borgen på 15 miljoner kronor till projektet inom bolaget Östanån.

Hotell Älvkarlen.

Bild: Emma Lofors

Projektet skapade slitningar i kommunen då det långt ifrån rådde någon politisk enighet i frågan. Det dåvarande s-kommunalrådet skrev kontrakt med byggbolaget Diös utan fullmäktigebeslut och 1985 invigdes hotellet Älvkarlen.

Redan 1987 krisade ekonomin i det kommunala bolaget som begärde ekonomisk garanti, något S-majoriteten i fullmäktige röstade igenom. En rasande opposition överklagade men förgäves.

Och så fortsatte det – med miljonförluster och domar om mutor. 1989 blev hotellet för en tid flyktingförläggning. 1992 sålde kommunen Älvkarlen för fem miljoner kronor.

1996 hade Älvkarleby kommun en skuld på dryga 40 miljoner kronor för hotellet.

2004 sålde de dåvarande ägarna Erland Ågren och Erik Friis Checkpoint Dalälven ( som det då hette) till affärsmannen Mr Li som döpte området till Dragon Gate.

Läs mer: China Grand Hotel

Robert Wells under en konsert på Dragon Gate. Hotellet har invigts två gånger men aldrig öppnats.

Bild: Lars Wigert

Annons

Annons

Vi vet hur många turer det varit efter det. Under bygget kom ständiga nedslag från Arbetsmiljöverket om brister i säkerheten i bygget som drog ut på tiden. 2006 krävdes Dragon Gate på 1,2 miljoner kronor i vite på grund av alla arbetsmiljöbrister som inte åtgärdats.

Samtitigt kommer planer på att bygga ett kinesiskt varuhus i form av en 500 meter lång drake och 2008 kommer en kopia av Terrakottaarmén, med 200 figurer, till Dragon Gate!

En tid talades det om att göra det till ett medicinsk centrum.

I etapper har delar av verksamheten blivit klar – som restaurangen – men hotellet har invigts två gånger men ännu har ingen bott där. Så sent som i december förra året kom det senaste beskedet om klartecken för att öppna, men så har inte skett.

Från Älvkarleby kommuns sida har intresset för verksamheten på platsen fortsatt, inte minst då en kinesisk affärsman med tjock plånbok trädde in 2004. Inte så konstigt förstås – att få del av kinesiska pengar har lockat fler än Älvkarleby.

Som Johan Rudström, ledarskribent på Upsala Nya Tidning, påpekar i en krönika är Dragon Gate inte det enda svensk-kinesiska projektet som gått i stöpet. Liknande haverier har kunnat beskådas i Kalmar, på västkusten och i Norrbotten. I Älvkarleby är det inte lika illa som i Kalmar där kommunen var involverad i en kinesisk finansmans företagsby.

"För åtta år sedan blev man i stället stående med en soptipp av oanvändbar industrimark. Men det är illa nog som det är, och har varit, här vid Dalälven.", skriver Johan Rudström.

Läs mer: Monument för naiva optimister

Annons

Sett till platsens historia och att det ursprungliga hotellprojektet Älvkarlen blev en sådan ekonomiska börda för kommunen är det begripligt med förhoppningar om att äntligen få en rejäl återbetalning på allt engagemang och trassliga turer.

Annons

Men Dragon Gate har hittills inte blivit den framgång man kunnat hoppas på. Att det är ett välkänt landmärke för många som fascinerar och roar har knappast ökat varken turism eller handel till kommunen i någon utsträckning.

Och hur mycket pengar Älvkarleby lagt ner på Dragon Gate de senaste 13 åren går inte att säga. Det erkände även kommunalrådet Marie Larsson, S, i en intervju i veckan.

Men många nedlagda arbetstimmar, delegationer till Kina och marknadsföring är inte gratis.

Under presskonferensen i onsdags sa kommunalrådet att hon hoppas på att en försäljning ska leda till en blomstrande verksamhet vid Dragon Gate och att det leder till "verksamhet som skapar dragningskraft och får fler att besöka kommunen." När kommunpolitiker säger saker inom "sätta orten på kartan -spektrat" är det dags att dra öronen åt sig. Må kommunens politiker hålla huvudet kallt när en ny ägare så småningom presenterar sin vision.

Förhoppningsvis säljs Dragon Gate-området till någon som kan göra något vettigt av det hela och att det ger positiva effekter för Älvkarleby. Men var försiktig med skattepengarna.

Läs mer: Ägarens besked om Dragon Gate – det spektakulära miljonbygget ska säljas

Annons

Läs mer: "Ödmården" ger svar om Dragon Gate

Läs mer: Här är Dragon Gates historia – i bilder


Karin Bergkvist

026-15 96 36
karin.bergkvist@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan