Annons

Annons

Annons

Fotboll

Efter domarmissarna – nästa säsong kan videogranskning vara verklighet i Allsvenskan: "Inte långt borta"

Det har redan varit många omdiskuterade domslut i Allsvenskan i år.
I flera fall medger domarbasen Bosse Karlsson att det också blivit fel – därför är det nu nära att videogranskning införs.
– Det kan finnas redan i nästa års allsvenska, säger han till Sportbladet.

Med många kameravinklar och upprepade reprisbilder blir tv-tittaren "bättre domare än någonsin". Samtidigt måste domarna agera i stridens hetta och den här säsongen har det redan varit flera omdiskuterade situationer.

Det har varit många omdiskuterade situationer i Allsvenskan den här säsongen.

Bild: TT (montage)

Annons

Annons

I flera fall medger domarbasen Bosse Karlsson för Sportbladet att det också blivit fel. Han nämner Yoshimar Yotúns armbåge i ansiktet på Magnus Eriksson som borde gett rött kort, utvisningen på Jamie Hopcutt mot Malmö som var tveksam, en assist från offsidestående Magnus Eriksson mot Göteborg och en straff som AIK skulle haft i derbyt mot Djurgården.

– Det har varit turbulens kring vissa domslut. Men jag tror att domarna granskas mer detaljrikt i dag. Vi upplever det inte minst från tv-bolaget som sänder. Sen ska vi ha kritik. Vi måste ta kritik när vi gör fel, men det gör ont i domarhjärtat när vi får det i de fall vi gjort rätt, säger han till Sportbladet.

Nu ska åtgärder diskuteras för att lätta på trycket kring domarna. Bland annat är det redan bestämt att domarna ska medietränas för att bli bättre på att bemöta medier och förklara sina domslut efter matcherna.

Men de kan också få extra hjälp – av videogranskning.

Det ska diskuteras när domarkommittén har sammanträde i juni. Jonas Eriksson har redan provat att använda sig av det i pågående U20-VM.

– Det handlar om att granska de stora besluten. Offside är det man kan se bäst. Videobedömning tycker jag plocka bort de stora misstagen och det tjänar alla på. Offside-situationen mellan Djurgården och IFK Göteborg med en en meter fel placering på assisterande domare hade varit en sådan grej man hade kunnat upptäcka, säger Karlsson till tidningen.

Annons

Annons

– Det kan finnas redan i nästa års allsvenska.


Lukas Sahlin

0611-55 48 43
lukas.sahlin@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan