Annons

Annons

Annons

Gävle

Gunilla byggde om det gamla garaget i Villastan till ett orangeri – och i sommar blir det hockeybröllop

Arbetet med orangeriet påbörjades i maj och invigningen var i juni. Förra året kunde hon njuta av trädgården till långt in på hösten.
Denna sommar kommer det att bli en alldeles särskild fest. Ett bröllop mellan dottern Clara och hennes hockeyprins från Brynäs.
Gunilla hoppas att de vill ha blommor från trädgården.

TV: Se Gunilla visa vägen genom trädgården – så var den när hon flyttade in och så fick hon en världsunik grind av Gunnar Cyrén.

Inbäddat innehåll

Nya fönster i gammal stil i Gunillas orangeri.

Bild: Markus Boberg

Hon hade drömt om det länge. Ett orangeri i trädgården skulle förlänga den svenska utesäsongen rejält. Garaget som byggdes samtidigt som huset, redan 1924, hade aldrig gått att använda på grund av placeringen och fungerade som ett förråd. Till sist lyckades Gunilla Welin Brook hitta rätt snickare och få med sig Ulf på noterna. Bygglovet godkändes på ett villkor, att hon behöll garageporten på sitt orangeri.

Annons

Annons

– Det gjorde jag gärna. Vi ville ha det så likt huset som möjligt. Men det blev ett stort arbete. Allting var snett och vi fick börja med att rikta hela garaget med en lastmaskin. De gamla pannorna är omlagda på taket och fönster och dörrar är specialbeställda i samma mått som huset.

Arbetet påbörjades i maj förra året och invigningen var i juni. Förra hösten kunde hon njuta av trädgården till långt in på hösten. I orangeriet kan hon ha kurser, middagar och sköna sommarkvällar för sig själv. Här förvaras också alla växter som inte är härdiga att stå ute under vintern. Ena väggen har spröjsade fönster och utanför prunkar det av både vilt och ansat.

– Det är som ett kort, ler Gunilla.

Det är mer än så, som en film eller tavla att förföras av. Gunillas trädgård har delvis engelska ideal med häckar och mjuka former. Hon har behållit den gamla axeln med Gävlesandsten som leder rakt ut i en liten pergola. När hon kom till trädgården första gången såg den helt annorlunda ut. En törnrosaträdgård i förfall. Men hon upptäckte snart vilken skatt som gömde sig och i dag är den helt förvandlad.

Hon fick bygglov om hon behöll garagedörrarna.

Bild: Markus Boberg

Hur hon kom till huset har sin egen historia. Hon och Ulf hade fyra småbarn och var trångbodda. De letade länge innan Ulf kom hem en dag och sa att ”Nu är vårt hus till salu”. Det stod ”För champagne och lyxiga fester” i annonsen och Gunilla skrattade och tänkte ”snarare blodpudding och mjölk”. Det var midsommar och solen sken in genom blyinfattade fönster i det engelska rummet. Egentligen var det för dyrt och behövde renoveras, men det låg nära skolan. Borgmästare Ståhls dotter skulle sälja sin fars hus.

Annons

– Han hade också en pojke med funktionshinder. Hon kände igen sig i vår familj och ville sälja till oss. Vi har älskat vårt hus sedan dess.

Det hon inte visste då var att Pelle skulle få diagnosen autism och bli extremt rymningsbenägen. Huset ligger vid en större bilväg och hon fick börja med att sätta upp ett plank.

Annons

– Men jag tycker om privata trädgårdar. Man ska gärna kunna kika in, men det ska vara skyddat runt om.

Trädgården har många rum möblerade med växter. Allt enligt noga planering och mycket med tillåtelse att växa vilt. Gunilla tar ofta emot besökare som vill komma på visning. Ett av taken bildas av en enorm hägg som lutar sig likt en palm. Sned och gammal men mycket värdefull. Hon har beskurit den hårt för att få den lättare. När den blommar släpper den ut bedövande doftmoln över trädgården och just nu fäller den blomblad så att det snöar som i ett sagoland.

Den japanska hörnan har växter på gränsen till sin härdighet. Den kom till av en slump. När de hade röjt och rensat i början orkade de inte frakta bort komposthögen. Då byggde hon ett upphöjt trädgårdsparti på den istället. Där står japanska lönnar med blodröda och gyllene blad som stjärnor. En buddastaty bevakar, men hon tycker mer den ser ut som Carl von Linné.

Garaget som var förråd blev ett ljust sommarrum i trädgården.

Bild: Markus Boberg

Gunillas största passion är lökarna som hon maxar varje år. Hela våren och början på sommaren exploderar trädgården i ett färgfyrverkeri. Den dubbla Angelic påminner om en stor ros eller en pion, grönbandade Spring green är randig i vitt och limegrönt och liljetulpanen Tres chic ser ut som spetsiga prinsesskronor i rabatten.

Annons

Trädgården har flera funktioner. Den är Gunillas experimentverkstad där hon testar nya idéer. Den har blivit en social samlingspunkt för familj och vänner. Det är också i trädgården som hon tröstar sig och hämtar kraft och ro. Den har givit energi i kampen för Pelles rättigheter genom åren. Han är 23 och bor delvis på ett gruppboende. Han tycker om att komma hem till sitt rum. Men han tycker inte om getingar och flugor och när familjen sitter ute och äter har han alltid bråttom in.

– Men jag vet att han är glad att jag har trädgården. Han vet vad den betyder för mig.

Annons

Medan vi pratar kommer det en bil in på uppfarten. Det är Pelle som precis kommer hem. Jag ser fram emot att få träffa honom, men han är inte ett dugg intresserad av mig. Han tar sats och springer förbi i full fart men hälsar artigt fast med huvudet bortvänt i förbi farten. Jag hinner se en bakåtvänd keps som slinker ini huset. Gunilla tittar efter Pelle med kärleksfull blick.

– Han brukar vara väldigt trött när han kommer hem. Ofta går han och lägger sig och sover det första han gör.

Hon älskar att göra buketter och plockar ständigt in blommor. Denna sommar kommer det dessutom att bli en alldeles särskild fest. Dottern Clara som studerar till civilekonom och bor i Kalifornien är ihop med Jakob Silfverberg i Anaheim Ducks i NHL. Denna sommar tänker de gifta sig och det blir bröllop i Högbo bruk.

– Då hoppas jag att Clara vill ha luktärtor från trädgården. Men jag vet inte.

I sommar blir det bröllop för Clara och Jakob hemma i Sverige.

Bild: privat

(fakta)

Gunilla Welin Brook

Gör:Trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner

Annons

Familj: Maken Ulf och fyra vuxna barn, Matilda och Clara med familjer, Calle som studerar i Umeå och Pelle (som har autism) jobbar på den dagliga verksamheten ”Möjligheten” i Sätra och deltidsbor på gruppboende

Bor: Flyttade in 1995 i huset byggt 1924 i stilen Djurgårdsromantik där Gävles siste borgmästare Sven Ståhl hade bott

Nytt projekt: Har byggt ett orangeri av det gamla garaget, med garagedörrarna kvar och fönster i gammal stil

Parkvägen: Är en trädgård i stadsmiljö och sista tiden har trafiken ökat, det är inte kul men Gunilla har vant sig. Hon har alltid rabatter mot vägen, för att bli glad redan utanför. En dag fick hon ett vykort av en äldre dam som var lycklig över blommorna som hon fick njuta av när hon gick förbi.

Besök trädgården: Gunilla tar emot för visningar

Annons

Stenar, vatten och grönt i Gunillas trädgård.

Bild: Markus Boberg

Gunillas tips:

Börja inte med att köpa plantor, börja med att PLANERA. En trädgård är mycket mer än växter; en form, en struktur och funktion. Som att bygga ett hus där häckar och träd är väggar och golv och växter är möbler och tavlor.

Sluta bekämpa mossan, gör hellre något annat, marktäck med perenner, gör en grus- och stenyta, eller en lundyta.

Ta inte bort alla träd, de är jätteviktiga för rumsbildningen.

Gör fint i skuggan. Många växter trivs i skuggan, en vanlig murgröna ur en kruka har överlevt många vintrar och täcker marken fint.

Gör en liten del i taget och börja med det du möter varje dag som entrén och vid uteplatsen.

Ge tillbaka till naturen, en kompost är lättare att sköta än man tror, som surdeg, när man väl har börjat rullar det på.

Annons

Blodröd lönn och spetsig liljetulpan.

Bild: Markus Boberg

Rosa tulpaner i trädgården.

Bild: Markus Boberg

I trädgårdsmästaren Gunilla Welin Brooks trädgård.

Bild: Markus Boberg

Grind av Gunnar Cyrén mot vägen utanför.

Bild: Markus Boberg

Vatten i Gunillas trädgård.

Bild: Markus Boberg

Tak av markduk ger svalka och skydd.

Bild: Markus Boberg

Annons

Trädgårdsmästaren Gunilla Welin Brook.

Bild: Markus Boberg

Tulpaner i trädgårdsmästarens trädgård.

Bild: Markus Boberg

Skrotkonst, gammalt fotokar i keramik.

Bild: Markus Boberg

Annons

Utsikt från balkongen över Gunillas trädgård.

Bild: Markus Boberg

Betongplattor på orangeriets golv.

Bild: Markus Boberg

Vattenbad, sittplats och spegel.

Bild: Markus Boberg

I trädgårdsmästaren Gunilla Welin Brooks trädgård.

Bild: Markus Boberg

En spegel bland grönskan.

Bild: Markus Boberg

Häggens blomblad som sagosnö.

Bild: Markus Boberg

Den lutande häggen bildar ett tak.

Bild: Markus Boberg

Blodröd lönn och spetsig liljetulpan.

Bild: Markus Boberg

Annons

I trädgårdsmästaren Gunilla Welin Brooks trädgård.

Bild: Markus Boberg

Annons

Ett orangeri i garaget förlängde utesäsongen.

Bild: Markus Boberg

I trädgårdsmästaren Gunilla Welin Brooks trädgård.

Bild: Markus Boberg

Den dubbla Angelic och grönbandade Spring green, randig i vitt och limegrönt.

Bild: Markus Boberg

I trädgårdsmästaren Gunilla Welin Brooks trädgård.

Bild: Markus Boberg

Grodor och vatten i trädgården.

Bild: Markus Boberg

I trädgårdsmästaren Gunilla Welin Brooks trädgård.

Bild: Markus Boberg


Helen Granditsky

026-15 96 41
helen.granditsky@mittmedia.se


Markus Boberg

026-15 93 32
markus.boberg@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan