Annons

Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Gävle kommun har lägst andel egenföretagare i länet

Enligt en undersökning från fackförbundet Unionen har Gävle kommun lägst andel egenföretagare i länet, medan Ljusdal är den med högst andel.

Fler siffror från undersökningen om egenföretagare i Gävleborgs län.

Bild: Unionen

Annons

Mellan åren 2011 och 2015 ökade antalet egenföretagare i Sverige med drygt 10 000, enligt undersökningen som Unionen gjort med hjälp av uppgifter från Statistiska centralbyråns (SCB) registerbaserade arbetsmarknadsstatistik från 2015.

Gävle är däremot den kommun med lägst andel egenföretagare i Gävleborgs län.

– Fler och växande företag är avgörande för att få fler jobb och stärka tillväxten i alla Gävleborgs kommuner. Unionen kräver att socialförsäkringssystemet anpassas bättre till egenföretagare, att kommunerna förbättrar sin service och att regeringen gör en grundlig analys av egenföretagarnas situation, säger Mia Aho Wahlberg som är regionchef i Unionen Gävleborg i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Antalet egenföretagare i kommunen är 3424 personer medan antal förvärvsarbetande är 46 289, vilket innebär att 7,4 % är egenföretagare.

I Ockelbo kommun finns det 679 egenföretagare, i Sandvikens kommun 1293 och i Hofors 324.

– Egenföretagare är viktiga för tillväxt, innovation och konkurrens,men också för att landsbygden ska kunna leva. Antalet egenföretagare ökar och mycket talar för att deras betydelse i framtiden blir ännu större, säger Mia Aho Wahlberg.

Unionen har undersökt andelen egenföretagare jämfört med antalet förvärvsarbetande i svenska kommuner och län. Uppgifterna kommer från SCB:s registerbaserade arbetsmarknadsstatistik från 2015.


Anders Eklöf

026-15 93 30
anders.eklof@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan