Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Öster-Alderholmen

Gävle Strand kan få ny infart via Öster

Biltrafiken till och från Gävle Strand ökar. Nu föreslås bussgatan mellan Nygatan på Öster och Redargatan öppnas för biltrafik. Kostnad: En miljon kronor, utöver flytt av busspållaren.

Bild: Magnus Lundquist

Annons

I dag hindrar en fjärrstyrd pållare som kan höjas och sänkas att bilar tar "genvägen" via bussgatan mellan Redargatan och Nygatan på Öster.

TV: Så fungerar trafikhindret i dag

Annons

Nu föreslås den tas bort för att underlätta för biltrafiken till och från de inre delarna av Alderholmen. Där ska bland annat Trafikverket samordna sina verksamheter i Gävle i Privabs gamla lokaler, med förväntat ökad trafik som följd.

Annons

– Vi räknar med 4000 fordon per dygn. Det är en ökning från nuvarande 2500 i början av Nygatan, säger Helena Werre, trafik- och tillståndschef på Gävle kommuns samhällsbyggnadskontor.

Att bygga en korsning mellan Nygatan och Redargatan väntas kosta en miljon kronor.

Sedan tillkommer flytt av busspållaren.

– Den ska flyttas till bussfilen på Brynäsgatan, där det i dag sitter en bom. Vi har problem med att den vandaliseras, säger Helena Werre.

Precis i korsningen mellan Nygatan och Redargatan ligger en basketplan och en skatepark, som används av många barn och ungdomar.

Enligt Helena Werre är man väl medveten om säkerhetsproblemet, och funderar på om det behövs någon form av trafiksäkerhetshöjande åtgärd. Vad är däremot inte bestämt ännu.

Frågan avgörs av samhällsbyggnadsnämnden den 21 juni. Arbetet kan utföras under året, och finansieras med pengar som blivit över i ett annat projekt.

– Renoveringen av Kvarnbron vad budgeterad till 14-15 miljoner kronor. Det blir billigare än så, säger Helena Werre.


Magnus Lundquist

026-15 96 24
magnus.lundquist@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy