Annons

Annons

Annons

Segling

Nu sätter bröderna Wahlberg segel – från Huseliiharen till America's cup på Bermuda: "Det blir supercoolt"

De började med optimistjolle som sexåringar.
Nu väntar deras livs största segeläventyr.
– Det kommer bli supercoolt, säger bröderna Wahlberg från Gefle SS som i söndags reste till Bermuda.

Bröderna Wahlberg, Erik 15 och David 12, har seglat så länge de kan minnas. Föräldrarna Andrea och Robert är hängivna seglare och redan som småknattar har pojkarna hängt med när familjen gett sig ut på sjön.

Erik berättar att han seglade helt själv för första gången redan som sexåring. Att båda bröderna har ett brinnande intresse märks tydligt när Sportens utsända möter upp dem. Samtidigt som undertecknad försöker ställa frågor så hämtas det segel, bommar och tampar på löpande band.

Munnen på Erik går i ett när han med stor entusiasm berättar om det kommande äventyret som står på agendan nästa vecka. Hela familjen ska nämligen åka till Bermuda för en tävling som kan liknas vid en ungdomsvariant av den prestigefyllda seglartävlingen America's Cup.

Annons

Bermudabröderna. David och Erik Wahlberg.

Annons

Det är den regerande mästarbåten Oracle från USA som bekostar hela kalaset. De har ett utbildningsprogram som heter America's Cup Endeavour program som innebär att de utbildar barn och ungdomar på Bermuda i matte, naturvetenskap och lär dem att segla och utnyttjar seglingen för att förklara fysiska begrepp.

Nu har man bjudit in seglare från resten av världen som ska få vara med och tävla mot Bermudabesättningarna.

Tolv team tävlar mot varandra i en utslagningstävling och de team som tar sig till final kommer att få segla på samma bana som de stora båtarna i Americas Cup.

– Det vore supercoolt, säger Erik. Vi kommer även att få träffa besättningen på Oracle och träna lite med dem. Om vi har tur så kanske vi får gå ombord på båten. Det vore så häftigt!

Mamma Andrea berättar:

– Jag vet inte exakt vad vi kommer att åka till, men jag vet att det kommer att vara maffigt. Det känns jättebra men även lite pirrigt. Det här är ju något man bara sett på TV och nu ska vi få uppleva det.

En stor utmaning för bröderna har varit att gå från enskrovsbåtar till katamaranbåtar. Det har inte varit helt självklart hur man gör så här har de tagit hjälp av en brasiliansk coach som instruerat och berättat om vad man bör tänka på.

Sjösättning inför träning vid Huseliiharen.

Annons

Annons

Inbäddat innehåll

Bröderna blev tidigare inbjudna av Hobie Cat-förbundet (Hobie Cat är själva båten man seglar) att vara med på en regatta nere i Stockholm. David fick segla med Sveriges bästa Hobie Cat-seglare medan Erik fick segla med en lite mindre rutinerad.

– Men när jag tog över rodret så lyckades jag hålla jämna steg med brorsans ekipage, säger Erik.

– Ja men när jag tog över så krossade vi ju er, kontrar David.

Bröderna på väg ut på en av de sista träningarna.

Vad är målsättningen med seglingen?

– De sätter alltid upp korta mål. Men enkelt förklarat, att vinna varje tävling de ställer upp i, säger pappa Robert.

– Nu blir det dock svårt att veta vad vi ska ha för förväntningar. Det kommer lag från hela världen, bland annat Nya Zeeland, Australien, USA och Nederländerna. Länder som har lite bättre förutsättningar än vi i Sverige om vi tänker klimatmässigt. Så vi har verkligen ingen aning hur det kommer att gå. Vi vet inte mycket mer än att de kommer och hämtar upp oss och att allt är ordnat. Det är mycket hemlighetsmakeri bakom det hela. Vi hade ju aldrig hamnat på Bermuda om det inte vore för det här. Det blir första gången pojkarna är utanför Europa och bara det är ett äventyr i sig, avslutar Andrea.


Karin Johansson, sportreporter

026-15 93 80
karin.x.johansson@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan