Annons

Annons

Annons

Kajsa Dovstad: Reglera skolmarknaden – utan vinststopp

Vilda västern-skola inte mycket bättre än vilda vänstern-välfärd.

LOV borde snarast införas för skolor.

Bild: Berit

Det är sommar och alla barn har lov. De som går på en friskola kan dock inte vara säkra på att få komma tillbaka till sitt gamla klassrum igen. Svensk lagstiftning tillåter nämligen att en skola läggs ner från den ena dagen till den andra. För den enskilda eleven kan bytet vara förödande: Det finns exempel på friskolor som har gått i konkurs några månader innan terminsslut och studentexamen.

Skolmarknaden är dysfunktionell, på flera sätt. Borgerliga politiker blundar dock för problemen och försvarar vilda västern-skolan.

Annons

Betygsinflationen är ett annat dilemma. I dagens system konkurrerar skolorna, både fristående och kommunala, med att sätta högsta möjliga betyg för lägsta möjliga insats. Lägg till att Sverige som enda västland inte har någon bra extern kontroll av rättningen av nationella prov och glädjebetygen är ett faktum. Nu ska central rättning av alla nationella prov införas till 2022, vilket är bra – men på tok för sent.

Annons

Den liberala nationalekonomen Magnus Henrekson har länge kritiserat den borgerliga naiviteten. I en intervju med tidningen Neo från 2014 anklagar han borgerliga politiker för att inte förstå marknadsekonomi. Henrekson gör skillnad på pro market, att vara positiv till en välfungerande marknad, och pro business, att gå företagens intressen till mötes. Han menar att det inte räcker med att privatisera, utan att det gäller att privatisera rätt.

Henrekson gör skillnad på pro market, att vara positiv till en välfungerande marknad, och pro business, att gå företagens intressen till mötes. Han menar att det inte räcker med att privatisera, utan att det gäller att privatisera rätt.

Skolpolitikerna behöver bara snegla på en annan välfärdssektor för att hitta metoder att avvärja de värsta avarterna. Inom vård- och omsorgen kan kommuner och landsting ställa krav på privata utförare. Vid missförhållanden finns möjlighet att ingripa direkt.

Annons

I skolans värld står det offentliga för finansieringen, skolpengen, men abdikerar från allt ansvar. Skillnaden stavas LOV, lagen om valfrihetssystem. Den tillåter fri etableringsrätt förutsatt att verksamheten levererar. LOV borde snarast införas för skolor, tillsammans med utökade krav på exempelvis strukturerad nedläggning vid konkurs.

Annons

De borgerligas ointresse för att fixa till skolmarknaden har gett vänstern öppet mål. Reepalu-utredningen föreslår vinsttak för företag i offentlig sektor, vilket i praktiken riskerar att innebära stopp för många privata initiativ i välfärden, som friskolor. I stället för vilda västern får vi en vilda vänstern-välfärd som styrs efter politikens nycker.

Detta har fått Friskolornas riksförbund att reagera, och leverera argument till borgerliga politiker som vill gå till storms mot regeringen. Men det räcker inte att skjuta ner Reepalus förslag – skolmarknaden måste också styras upp. Borgerliga politiker borde fika mindre med Friskolornas riksförbund och lyssna mer på Magnus Henrekson.


Kajsa Dovstad

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan