Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle Pride 2017

Bawar Ismail: Därför behövs Prideparader

Pride – må det vara i Stockholm eller Gävle – är en protest mot allt det förtryck som HBTQ-personer får utstå.

Pride – för allas rätt att vara sig själv.

Bild: Ariel Schalit

Annons

Nu ska den fria kärleken firas! I dag går den färggranna Prideparaden genom Gävles gator. Det lär bli livat. Peppig musik på högsta nivå. Glada människor som dansar loss. Men Prides politiska betydelse lär inte glömmas bort. I paraden kommer vi att se allvarliga, och kanske även lite humoristiska, politiska budskap om grundläggande mänskliga rättigheter.

För Pride handlar om kamp. Kampen för HBTQ-personers rätt att leva öppet och tryggt i våra samhällen. Det moderna Pride har ju trots allt sina rötter i det våldsamma Stonewallupproret i New York 1969. Det var en vändpunkt för den amerikanska HBTQ-rörelsen som hade fått nog av polisens ständiga trakasserier.

Läs mer: Bawar Ismail: Jo, Mellanösterns gayparadis är på riktigt

Annons

Annons

Västvärlden, och så även Sverige, har kommit långt sedan 60-talets djupt intoleranta syn på HBTQ-personer. Men mycket återstår att göra för att säkerställa att alla människor i vårt samhälle, oavsett sexuell läggning eller könsidentitet, verkligen känner sig trygga och fria.

För problem finns. Homofobi existerar fortfarande. HBTQ-personer får utstå hat och hot.

Ungefär 600 hatbrottsanmälningar under 2015 hade sexuell läggning som motiv, enligt Brottsförebyggande rådets rapport "Hatbrott 2015". Omkring 580 av anmälningarna handlade om homofobi.

Under årets Stockholm Pride försökte högerextremisterna i Nordisk ungdom att störa och stoppa paraden. De gick till attack och bråkade. Polisen var tvungen att gripa in.

Tidigare i år berättade Anton Johansson att han inte kunde fortsätta som ordförande för RFSL Stockholm. Johansson hade nämligen hotats på sociala medier för sitt engagemang i HBTQ-frågor.

Läs även: Bawar Ismail: Vill vi leva i ett samhälle där ingen vågar vara sig själv?

Och i svenska utanförskapsområden tvingas HBTQ-personer leva med hat och trakasserier. En unken machokultur har tagit grepp om de socialt utsatta områdena.

Annons

Annons

Det är därför Pride behövs. För att protestera mot de som är intoleranta. För att markera mot de som tror sig ha rätten att diktera hur folk ska leva.

Men det handlar lika mycket om att demonstrera för de som inte kan eller vågar leva som de vill. Och det handlar inte bara om att visa solidaritet med de förtryckta och diskriminerade HBTQ-personerna i Sverige – nej, Pride handlar lika mycket om internationell solidaritet med HBTQ-personer i andra länder.

I USA sitter nu en president i Vita huset som beslutat att förbjuda transpersoner från att tjänstgöra i den amerikanska militären. Nyligen var HBTQ-aktivister i Libanon tvungna att skrota sina planer på att anordna Pride i Beirut. Inskränkta islamister hade nämligen hotat arrangörerna. Tidigare i juni stoppade turkisk polis Prideparaden i Istanbul genom att skjuta gummikulor mot deltagarna. I Ryssland försöker Putinregimen slå ner på HBTQ-personer genom lagar som förbjuder "homopropaganda". Och i den ryska delrepubliken Tjetjenien sker massarresteringar och mord på homosexuella.

Annons

Annons

Pride – må det vara i Stockholm eller Gävle – är även en protest mot allt detta förtryck. Mot all denna orättvisa som drabbar HBTQ-personer.

Tänk på det när du ser den färggranna paraden marschera genom Gävles gator. Pride är inte bara en livlig fest. Det är en kamp för mänskliga rättigheter.


Bawar Ismail

026-15 96 37
bawar.ismail@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy