Annons

Annons

En av årets bästa romaner

BOK: ”Familjen” är något så sällsynt som en roman för alla och envar, skriver Crister Enander efter att ha läst Kjell Johansson.

Kjell Johansson hyllas av vår kritiker Crister Enander. Foto: Sofia Runarsdotter

Annons

Sammanhållning och gemenskap – det må vara på gott eller ont – är ofta lika dyrköpt som svårerövrat. Inget får man utan ansträngning och omtänksam möda. Man ger, man får, man samsas. Strävan, beslutsamhet, obruten vilja att nå vidare, är en nödvändighet. Bråk och motsättningar bör leda framåt, inte fastna i destruktivitet eller aggressiva låsningar som ligger och surnar i själen.

”Familjen”, som också är titeln på Kjell Johanssons nya och mycket efterlängtade roman, har en minst sagt brokig och nog så dramatisk bakgrund.

I förgrunden står två fascinerande kvinnor, Vera och Ellen. De träffas redan på trettiotalet då de arbetar på korvfabriken, som den kallas i folkmun – en charkuterifabrik på Söder vid Folkungagatan. Året är 1937 och såväl Vera som Ellen är tjugo år gamla. De finner varandra och blir – trots stora olikheter; läggning och intressen – snabbt vänner.

Annons

Vera Andersson, som varit flera år i Sovjet är kommunist, partimedlem och hon förblir allt annat än kritisk till Sovjetunionen. När Josef Stalin dör gråter hon hela dagen. ”Det är som att förlora en far”, säger Vera till de andra i familjen som står frågande och förvirrade inför detta känsloutbrott så olikt Vera. Annars är hon alltid elegant och högst medveten om vilket intryck hon gör, inte minst på män.

Annons

Vännen Ellen Jonsson är avsevärt mer försiktig och eftertänksam. Vardagslivet och de dagliga motgångarna och glädjeämnena intar en central plats i hennes liv – hon är omtänksam, full av en närmast lidelsefull inlevelseförmåga.

Ellen och Vera kompletterar på ett fängslande sätt varandra. Tillsammans skulle de skapa en fullödig och helgjuten människa. Och när Ellen under en period flyttar in hos Vera på Östgötagatan skapas något nytt, något starkt och bestående.

Ingenting är svart eller vitt – det är det aldrig hos Kjell Johansson. Ingen av de människor som befolkar denna rika roman är ensidigt god eller fast i ren ondska. I all komplexitet får de inta sin plats i förra seklets många förändringar, i vardagens slit och dagar fyllda glädje och hård kamp. Allt kan förändras – både hastigt och oväntat.

Annons

Annons

Under kriget bildar de en motståndsgrupp mot nazisterna, Anjongruppen. Till slut grips de av polisen. Alla döms till olika långa fängelsestraff som de avtjänar på Långholmen. Eldsjälen Vera får den i särklass hårdaste domen då hon är organiserad kommunist, två år och fyra månaders fängelse.

Familjen består av fabriksarbeterskorna Ellen och Vera och deras barn: bröderna Folke och Sigvard, Ellens söner. Sigvard är romanens berättarröst. Alexandra, kallad Sasja, är Veras dotter som växer upp hos Ellen när modern sitter på Långholmen. De tre är som syskon åtminstone när de ännu är unga. Med åldern förändras deras relationer. De lever tätt tillsammans och strävar efter att förstå och erövra världen och allt vetande som de med glupande aptit hinner sluka. De hyllar friheten och ett orubbligt sökande.

Annons

”Familjen” är en kraftfull och konsekvent radikal bok i denna reaktionens bistra tid.

De är radikala, på gränsen till subversiva, särskilt Sasja och i viss mån Sigvard – Folke, däremot, är en svag och karaktärslös person och mest en inställsam vindflöjel.

Återerövra och återställa vår historia som förtigs och medvetet förskjuts och visar på vad som sopats under mattan; Kjell Johansson är minst sagt kunnig och har trängt djupt ner i förra seklets händelser klassmässigt.

Han söker, och skildrar med stor säkerhet, den sanning som många olika särintressen försökt fördriva till sin egen fördel. Det gäller såväl högerns lögner och falska påståenden som det socialdemokratiska självförhärligandet.

Annons

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här

Läs mer: Fler recensioner av facklitteratur finns att läsa här

Läs mer: Isabelle Ståhl i topp när vi listar fem favoritböcker från maj-juni

Annons

Läs mer: Elise Karlsson i topp när vi listar fem favoritböcker från mars-april

I denna gripande och oavbrutet fängslande krönika över nittonhundratalets svenska historia återupprättas folkets insatser och den avgörande politiska kampen.

”Familjen” är en kraftfull och konsekvent radikal bok i denna reaktionens bistra tid.Med ”Familjen” har Kjell Johansson skrivit en roman som griper djupt och samtidigt förmedlar och levande gestaltar avgörande insikter och bortglömda fakta.

Skickligt varvar Kjell Johansson folkbildning – han drivs av en didaktisk passion och entusiasm då han vill framföra en mer sann och mindre förljugen bild av Sveriges moderna historia parad med en smittsam berättarglädje.

”Familjen” är stark, den skakar om och fångar direkt uppmärksamheten och skapar genom sin handling och sitt lysande språk en berättelse som ger romanen en självklar plats bland de verkligt viktiga berättelserna.

Annons

Kjell Johansson visar ännu en gång att han tveklöst är en av våra största och främsta författare.

Allvaret är det som livet kräver av oss för att vi ska kunna bli fullödiga och hela som människor. Humorn är både underfundig och befriande då motgångarna blir alltför krävande.

Annons

Kjell Johansson har skrivit en av årets bästa romaner. Därmed sagt: läs den, missa den inte. ”Familjen” är något så sällsynt som en roman för alla och envar.

Läs mer: Provläs ett kapitel ur romanen

*

LITTERATUR

Kjell Johansson

”Familjen”

(Weyler förlag)

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy