Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

LISTA: Här är Gävles tio bästa restauranger enligt Tripadvisor

Här är de tio restauranger i Gävle som rankas högst på turismsajten Tripadvisor, där resenärerna själva får lämna omdömen.

Matildas har prisats flera gånger och är med i White Guide.

Bild: arkiv

Annons

Matildas kvarterskrog, Söder – nummer 1 av 137 restauranger i Gävle

Gävleklassiker som länge beskrivits som en av stadens bästa restauranger. Menyn innehåller bland annat caviartoast, piggvar och knaperstekt gårdsgris. Den hemgjorda blodpuddingen är också ett välrenommerat inslag. Lokalen genomgick en totalrenovering tidigare i år.

Flera besökare ger restaurangen höga betyg bland omdömena. "God mat, trevlig personal och härlig stämning. Stort tryck på bordsbokningar men spontanbesök fungerar. Dyr men prisvärd med tanke på kvalité", skriver exempelvis en kvinna från Stockholm som besökte restaurangen för fyra veckor sedan.

LÄS MER: Se klassiska Gävlekrogen Matildas totalförvandling – helt ny inredning av känd arkitekt

Annons

Annons

Helt Enkelt bar och kök, Centrum – nummer 2 av 137 restauranger i Gävle

Ytterligare en inarbetad krog i Gävle, där lika många uppskattar maten som draget i baren vilket pågår fram till två två natten. Nu är de dessutom på väg att bli större, efter att ha tagit över lokalen intill. Robbans heta fräsare (oxfilé med bea och pommes) är mångas favorit på menyn.

"Maten är god men skulle önska en bredare meny. Modernt och mysigt. Trevlig och tillmötesgående personal. Här kan man äta med familjen, vänner men även en romantisk middag med sin partner. Populär pub att besöka innan ev dans på annat ställe eller att stanna på tills stängning. Alla åldrar umgås här", skriver en kvinna från Stockholm som besökte restaurangen i augusti.

LÄS MER: Ägarna av Helt Enkelt ska öppna ny krog i lokalen bredvid: "Blir lite som en taverna"

Helt Enkelt – som snart blir större.

Bild: Markus Boberg

Vinkrogen, Centrum – nummer 3 av 137 restauranger i Gävle

Har funnits sedan 2014 på välkänd krogadress där restaurangerna avlöst varandra de senaste åren. Vinkrogen verkar dock bli kvar. Deras koncept erbjuder enbart "halvportioner". Du uppmanas att välja tre till fem stycken för att bli riktigt mätt och kan givetvis få unikt vintips till varje (om du nu trodde nåt annat med tanke på namnet).

"Otrolig mat, fantastiska viner och superb service. Personalen är väldigt kunnig. Atmosfären var en mysig kvarterskrog" skriver en kvinna från Fagersta som besökte restaurangen i juni.

Annons

LÄS MER: Här är vinnarna i Årets vinkrogar i Gävle

Annons

LÄS MER: Gävlekockens restaurang utsedd till Sveriges bästa: "En makalös tekniknivå"

Halvrätter och bra dryckestips på Vinkrogen – som finns med i White guide.

Bild: Krogpatrullen

Aktern och fören, Gävle Strand, nummer 4 av 137 restauranger i Gävle

Italienare som öppnades 2013 av samma par som drivit Arab och Svensk och numera öppnat Kafé Trysch. Kvalitetspizzor med tunn botten, men även sallad och en del annat på menyn.

"Trevlig personal, snabb service, rent o snyggt! Pizzorna är stora, med lövtunn botten, perfekt! Generöst med fyllning, som är smakrik o mycket god, åt tonfisk pizzan. Den enda nackdelen är att det är dåligt med parkeringsplatser när man kommer med bil, men det har inget med maten att göra", skriver en kvinna från Skutskär som besökte restaurangen för fyra veckor sedan.

LÄS MER: Snart öppnar ägarna till Aktern & Fören ett nytt fik på söder: "Det ska kännas lyxigt helt enkelt"

Populär pizzeria på Gävle Strand.

Bild: Magnus Lundqvist

Annons

Kalles bar och grill, Söder – nummer 5 av 137 restauranger i Gävle

Ytterligare en Gävleklassiker som i åtta år drevs av bröderna Vesterinen, men i början av sommaren såldes till Remi El Eter. Han driver sedan tidigare Sultan Beirut och Mustasch. Toaletten här inne är nåt alldeles extra, med såväl karameller som hårspray och andra livsnödvändigheter.

Annons

"Mycket gott plock att välja mellan om man inte är superhungrig. Kunde t.o.m. få en härlig plockbricka med lite av varje och för flera personer om man hade svårt att välja några rätter av allt det goda. Trevlig lokal och uteservering", skriver en kvinna som var där för tre veckor sedan.

LÄS MER: Ny era tar vid på Kalles Bar & Grill – krögarbröderna Vesterinen lämnar efter åtta år

Kalles uteservering sommartid.

Bild: Krogpatrullen

Brasserie Absint, Centrum – nummer 6 av 137 restauranger i Gävle

Anrik hotellrestaurang som serverar både frukost, lunchbuffé och middag. På fredagseftermiddagar samlas gästerna tidigt för after work. Även helgbruncherna är populära. Bred meny.

"Är ofta i Gävle och bor alltid på Winn. Fantastiskt bra att ha en "hotellrestaurang" av sådan kaliber. Extra kul att det är många ickehotellgäster som är där och äter! Maten som bärs in, är av säkert snitt. Vällagat, snyggt och med trygga smaker. Kanske låter tråkigt och det är kanske inte nåt som sticker ut, men det är säkra kort som alltid levererar. Det kan vara rätt skönt ibland. Bra service och Jädraöl som extra bonus. Ett roligare fatölsutbud, åtminstone en liten gästkran, hade inte varit fel! Tack för att ni finns!, skriver en man från Dalskog som var där för tre veckor sedan.

Annons

LÄS MER: ”Det är mer kemi än matlagning”

LÄS MER: "Det klart att man blir på tårna när man vet att de ska komma"

Bred meny på Brasserie Absint.

Bild: Krogpatrullen

Annons

Sarahs, Söder – nummer 7 av 137 restauranger i Gävle

Kvarterskrog med bra läge som fått sitt namn från ägaren, som för tre år sedan sadlade om till krogranschen efter femton år som servicerådgivare på Thunbergs bil. Menyn erbjuder bland annat älgcarpaccio, risotto och sötpotatispommes.

"Väldigt ärligt familjärt välkomnande utan att vara överdrivet. Smidig placering vid bord. Salladen man får till lunchen är genial, vill du ha den oljig? Skaka burken. Vill du inte ha den oljig? Skaka då inte burken... Trevligt hemgjort bröd. God vällagad mat. Swishbetalningen är modernt tänkande och effektivt för alla!" skriver en man som besökte restaurangen i april.

LÄS MER: Sarahs nätattackerat – fick toppbetyget på Facebook saboterat: "Någon kanske är avundsjuk"

Pinchos, Centrum – nummer 8 av 137 restauranger i Gävle

Annons

Cirkusinspirerat tapasställe som snabbt blev populärt bland många Gävlebor, inte minst bland barn och ungdomar. Smårätterna beställs via restaurangens app. Missa inte heller de godisinspirerande drinkarna.

"Vi var ett sällskap av fyra vuxna och två barn som besökte Pinchos för första gången och jag måste säga att vi var väldigt nöjda allihopa och har redan planer på att återvända. Vi beställde 21 rätter och 9 efterrätter och det var otroligt god smak och upplägg på varenda rätt. En kul upplevelse. Inte så dyrt heller", skriver en kvinna från Hedesunda som besökte restaurangen i juli.

LÄS MER: Ny restaurang där mobilen är ett måste öppnar i Gävle

Annons

LÄS MER: BRUS recenserar: Pinchos

Tydligt cirkustema på app-restaurangen.

Bild: BRUS

Church Street Saloon, Centrum – nummer 9 av 137 restauranger i Gävle

På tal om favoriter bland barn och unga kommer här ytterligare en. Och jo, detta lekfulla ställe går också hem bland många vuxna. Westernsaloonen där du slänger jordnötsskalen på golvet och maten serveras av cowboys har minst sagt ett tydligt och eget koncept. Känd för sina enorma portioner. Här är det jul året om, sjungs högt och blixtrar tomtebloss när någon fyller år och dansas på bardisken om kvällarna. En upplevelse.

"Roligt och annorlunda besök, trevlig personal maten var bra man fick rejäla portioner. Kan verkligen rekommendera denna restaurang", skriver en kvinna som besökte restaurangen för en månad sedan.

Annons

Vissa dagar ringlar kön lång till Church Street lång inför restaurangens öppning.

Bild: Angelica Ränttilä

Grands veranda, Centrum – nummer 10 av 137 restauranger i Gävle

Hotellrestaurang som serverar klassisk finmat med moderna inslag. Även här finns en populär brunch. Maten intas med utsikt över Gavleån i tjusiga lokaler i praktfull byggnad – med anor från förra sekelskiftet.

"Vi var mer småsugna än hungriga och besökte Verandan för att få något "litet men gott". Det blev en brioche och en charkbricka och båda fungerade alldeles utmärkt för sitt ändamål, liksom de vita resp röda husviner som serverades till. Miljön är mycket trevlig med sin gamla, men väl restaurerade, stil och med de stora fönstren ut mot Gavleån", skriver en man från Umeå som besökte stället förra månaden.

Annons

LÄS MER: Hotellets 100-åriga historia

Praktfull byggnad med anor från förra sekelskiftet.

Bild: Krogpatrullen


Angelica Ränttilä

026-15 95 54
angelica.ranttila@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan