Annons

Annons

Annons

Gävle

DN-granskning: Ryssland ville köpa Gävle hamn 2013: "Jobbade på hög nivå med ryska regeringen"

Hösten 2013 visade ett ryskt statlig bolag intresse för att köpa Gävle hamn. Det avslöjar en granskning av Dagens Nyheter, vars källa uppger att den ryska regeringen var inblandad.

Åren 2011-2014 var en turbulent tid i för containerterminalen i Gävle hamn. Hamnen hade tidigare varit ägd av Gävle kommun och fyra privata bolag, men 2011 såldes 60 procent av aktierna i terminalen 2011 till riskkapitalbolaget Noor Holding och 2012 ytterligare 20 procent till samma bolag. Detta efter att kommunfullmäktige i Gävle röstat nej till att kommunen skulle utnyttja sin förköpsrätt till de privatägda aktierna. Istället nöjde sig kommunen med de 20 procent man redan ägde.

Läs mer: Containerterminalen – politisk stridsfråga

Läs mer: Hemliga köpare får rykten att florera

Annons

Annons

Bild: Lars Halvarsson

Noor Holding hade lovat att de var en långsiktig ägare. "De första sju åren som ägare ska man inte ens fundera på att sälja", uppgav en av företrädarena i en intervju med Gefle Dagblad. Men en granskning av GD kunde visa att ägarstrukturen var rörigare än vad bolagets företrädare utåt ville göra gällande och hösten 2013 skedde en kris i Noor Holding där bland annat hela styrelsen hoppade av. Terminalen togs istället över av ett annat bolag.

Läs GD:s granskning: Lysande affärer – men vem tar vinsten?

Läs mer: "Vi fick aldrig betalt för aktierna"

Redan innan styrelsekrisen i Noor Holding ska enligt Dagens Nyheter en kvinna ha kontaktat Gävle kommun och uppgivit att hon företrädde ryska intressen som ville ta över ägandet. Kvinnan ska dock samtidigt ha uppgivit att hon hade sagt upp sig från sitt uppdrag och att hon tyckte att affären luktade illa och de svenska säljarna betedde sig underligt. DN:s reportrar har haft kontakt med kvinnan, som i dag uppger att ryska regeringen fanns med i bakgrunden.

Annons

– Vi jobbade på väldigt hög nivå med ryska regeringen. Herrarna från svenska sidan erbjöd dem att få köpa en stor hamn, säger kvinnan till DN:s reportrar.

Annons

Året efter såldes containerterminalen istället till nuvarande ägaren Yilport som två år senare även tog över Gävle kommuns sista 20 procent av aktierna. Därmed tog Yilport över driften av hela hamnen, medan hamnens mark och infrastruktur även fortsättningsvis ägs av kommunens bolag Gävle hamn AB.

Lars Nicander är chef för centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan. Han är förvånad över att varken politiker eller tjänstemän i Gävle kommun gick vidare efter att de blivit kontaktade av kvinnan som utgav sig för att företräda ryska intressen. – Om man får samtal från en person som uppträder så konspiratoriskt bör man ta kontakt med Säkerhetspolisen, Säpo, säger Lars Nicander.

Läs mer: Kommunen vill sälja Gävle hamn

Läs mer: Gävle hamn säljs till Yilport - investeringar i halvmiljardklassen väntar


Per Johansson

026-15 96 17
per.johansson@mittmedia.se


Erik Wikström

026-15 96 29
erik.wikstrom@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan