Annons

Annons

Annons

Gävle

Recension: Nanna Johansson – "Naturlig skönhet" – en seriebok du vill plocka upp igen

En tvärtom-självhjälpsbok som brännmärker skönhetsideal. Så kan Gävlebördiga Nanna Johanssons underhållande "Naturlig skönhet" beskrivas. Ett ämne som förvisso är kritiserat ofta förut, men Johansson lyckas hitta nya infallsvinklar, inte minst med inspiration ur djurriket.

Text: 

Det här är en recension.Analys och värderingar är skribentens egna.

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här

Läs mer: Klas Östergren i topp när vi listar favoritböcker juli-september

Omslaget.

Bild: Pressbild

Känslan av att ha läst ut "Naturlig skönhet" är att Nanna Johansson lyckats såga det mesta som är dåligt i världen, i synnerhet Sverige i dag. Skönhetshets, click-bait-nyheter, med mera med mera. All den hets som konsumtionssamhället tvingar på oss, i synnerhet kvinnor.

Annons

Annons

Avsnittet "Djurrikets sämsta pojkvänner" tillhör "Naturlig skönhets höjdpunkter".

Bild: Foto ur boken

"Naturlig skönhet" är ett andningshål att skratta åt galenskapen som normaliteten 2017 är, innan du ger dig tillbaka in i ekorrhjulet. Och vem vet, kanske till och med göra något åt det? Vilket är lättare sagt än gjort.

Nanna Johansson är känd som serietecknare, satiriker och novellförfattare uppvuxen i Gävle.

Bild: Emil Malmborg/TT

Måste undertecknad välja en favorit ur boken blir det "Tonårssonen tipsar". Maken till dryg unge får vi leta länge efter. "Första dagen på Clip Art High School" är briljant likaså. Nanna Johansson är också en underhållande biologilärare i det sjätte kapitlet där hon förklarar vilka som är djurrikets sämsta pojkvänner. Detta kapitel sticker ut som mest nyskapande.

"Tonårssonen tipsar" är en favorit för undertecknad.

Bild: Foto ur boken

Det här är en bok du vill plocka upp igen. Den är sjukt snygg, innehållet varierat och färgglatt, budskapet går fram och du skrattar – ofta. Vissa klagar över att delar av materialet i boken har setts förut i andra sammanhang, men tillhör du dem som inte följer varje konstnärligt steg Nanna Johansson tar, är den kritiken obefogad.

Annons

Annons

Gävle berörs vid namn på en sida där författaren tecknar ett ironiskt porträtt av hur hennes sommarprat hade sett ut. En icke namngiven Thomas Di Leva får sig också en känga.

Bild: Foto ur boken

LITTERATUR

Nanna Johansson

"Naturlig skönhet"

(Galago)

Nanna Johansson.

Bild: Pressbild


Nils Palmeby

026-15 95 53
nils.palmeby@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan