Annons

Annons

Annons

Annons

Ridsport

Caroline drygar ut studiebidraget genom att fota hästar: "Gillar att vistas i miljön"

Hon blev ingen youtuber – men väl en hästfotograf. Caroline Åhrman drygar ut studiebidraget genom att fånga hästar i flykt och på språng.
– Jag ser den perfekta bilden framför mig och när det väl stämmer är det som att hitta ett guldkorn.

Caroline Åhrman fotograferar med en Canon Eos 80. Hon är till stor del självlärd men har ett stort stöd i sin mentor Harry Ojala.

Annons

Som avslutningspresent när hon lämnade högstadiet på Sofiedalsskolan önskade hon sig en filmkamera. Tanken var att hänga på vågen av youtubers där flera blivit så framgångsrika. När det visade sig att det låg en systemkamera i paketet fick hon dölja sin besvikelse. Kameran fick bli oanvänd och i stället började hon rida hos Gävle Fältrittklubb.

Två olyckliga händelser vändes till lyckliga omständigheter; ett uppväckt fotointresse och en ny karriär. Caroline Åhrman red hos Gävle Fält­rittklubb när foten gled ur stigbygeln, hon föll till marken och fick ett tramp på högra armen som orsakade skador på muskel, nerv och sena. Hon blev rädd, tog ett uppehåll men bestämde sig för att göra ett nytt försök på hästryggen. Det slutade med ett kast, ett nytt fall och hjärnskakning.

Annons

– Jag gillar ju att vistas i miljön med hästar och att ha kameran runt halsen blev ett sätt att hänga kvar.

Annons

Sedan ett år tillbaka fotograferar hon hästar under tävlingar och evenemang. Hon utgår från Valbo med en radie på femton mil. I början som ren hobbyverksamhet och hon fick höra några grymtningar när hon sålde sina bilder alldeles för billigt.

– Men sedan i somras är det mer på riktigt, särskilt när jag gick med i faktureringsföretaget Cool Company som sköter allt pappersarbete och gör att jag helt kan koncentrera mig på fotograferandet, säger hon.

Bäst trivs hon hos Hofors Ridsällskap. Där har hon sina modeller och att arbeta under fälttävlan med hopp och terrängritt är särskilt givande. Anläggningen i Hofors är underbar, tycker hon. Totalt har hon nu sålt närmare 500 bilder.

Caroline Åhrman går sista året på Polhemsskolans vård- och omsorgsprogram och tar examen nästa sommar som undersköterska. Till våren blir det praktik med provtagningar på hälsocentralen Gävle Strand. Längre fram tänker hon sig komplettera utbildningen med universitetsstudier och både ortopedläkare och akutsjuksköterska är professioner hon kan tänka sig.

Men hästfotograferingen ska hon inte släppa. När tävlingarna flyttar inomhus och det naturliga ljuset förloras blir det en ny utmaning för henne att få till goda resultat. Annars ser hon alltid den perfekta bilden framför sig.

Annons

Annons

– Jag längtar till vintern. Tänk en svart stor häst som stormar fram i pudersnö. Vilken bild!

Caroline Åhrman

Ålder: 18

Bor: Valbo

Familj: mamma, syster, sex katter
Intressen: Hästar, katter, fotografering, ridning, pyssel. ”Jag brukar göra pannband till hästar.”

Det bästa med Gävle: ”Det är avslappnat här och nära till hästanläggningar. Öppna landskap och åkrar bara några minuter utanför stan.”

Det sämsta med Gävle: ”Jag saknar en riktig fotobutik.”


Jan Sundström

026-15 93 96
jan.sundstrom@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan