Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Sju röster talar ut i ny film i Gävle – visas på Kulturhuset

Hur förändras kvinnorollen när man kommer till ett nytt land? Det är en av frågeställningarna som behandlas i filmen ”Sju röster – styrkan i mig” som visas på tisdag i Kulturhuset i Gävle.

Esmat Rezapour flankeras av projektledarna Turkan Kaya och Sarah Galfvensjö. På tisdag den 7 november visas filmen ”Sju röster – styrkan i mig” på Kulturhuset i Gävle.

Bild: Jan Sundström

Sedan november i fjol har kvinnor som går på Kulturrums språkkafé på Brynäs diskuterat rättigheter, diskriminering, förtryck, jämställdhet och de skillnader de upptäckt mellan sina hemländer och Sverige. Minst en gång i veckan har de träffats och pratat, antingen enskilt eller i grupp, där varje gång en kvinnans berättelse varit i fokus.

Allt sammanställdes av projektledarna Turkan Kaya och Sarah Galfvensjö varpå idén om ytterligare dokumentation uppstod som skulle göra berättelserna tillgängliga för flera.I samarbete med Borgarskolans elever på medieprogrammet och deras lärare Saga Vindelhag har sju kvinnor intervjuats i en 50 minuter lång dokumentärfilm som får premiär på tisdag.

Annons

Annons

Kvinnorna representerar sju olika länder, Jordanien, Iran, Somalia, Sudan, Syrien, Afghanistan och Libanon och är mellan tjugo och 55 år gamla. En hel del skiljer dem åt, men deras iakttagelser är ofta samstämmiga. De flesta framträder anonymt i filmen. Många av frågorna är känsliga. Att komma till ett nytt land förändrar inte bara kvinnans roll, utan hela ­familjens och även mannens.

– I mitt hemland måste mannen ge sitt godkännande om hustrun vill göra en resa eller besöka en bekant och vid en skilsmässa är det alltid mannen som har sista ordet, säger Esmat Rezapour från Iran.

Där arbetade hon både som skådespelare och sångerska och rollen som kvinnlig konstnär i Iran är kringskuren. Till exempel får en kvinna aldrig sjunga solo, det måste alltid finnas en kör i bakgrunden.

I Sverige har hon bara befunnit sig i femton månader men beskriver redan skillnaderna för en kvinna som mellan ”golvet och himlen”.

”Mona” lämnade Jordanien tillsammans med sin familj för fem år sedan. Hon säger att samtalen har stärkt henne och skapat nya insikter hur hon ska uppfostra sin dotter till att bli en stark och modig kvinna.

– Att svenska män tar hand om barnen var det första jag reagerade på. Lika förvånad var jag när jag blev bortbjuden och fick veta att mannen hade gjort all mat, säger hon med ett skratt.

Annons

När hon gick en kurs och gjorde ett studiebesök hos kvinnojouren Blåklockan fick hon en chock.

– Jag såg att de regler som hindrar en svensk man att göra saker mot sin fru var sådant som är tillåtet i mitt gamla hemland.

Annons

Projektets ambition har varit att inspirera till nya berättelser, att visa på de enskilda kvinnornas styrka och inte framställa dem som offer.

Turkan Kaya och Sarah Galfvensjö skissar på nästa projekt. Fast nu med män. Att förändra sitt liv, tvingas på flykt och komma till ett nytt land leder till reflektioner och ifrågasättande. Identiteter förändras, det gäller båda könen.


Jan Sundström

026-15 93 96
jan.sundstrom@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan