Annons

Annons

Annons

Oksanen: Milanohjältarna bör bojkotta Fotbollsgalan till stöd för damlandslaget

Fotbollherrarnas framgång i Milano, där man uppvisade en fantastisk praktlektion i att vägra ge sig trots stor övermakt, innebär att Sverige är klart för herrfotbolls-VM. Det innebär också 25-30 miljoner kronor till Svenska Fotbollförbundet.

Sverige jublar efter slutsignalen i måndagens VM-kval i Milano

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Samtidigt utkämpar det damlandslaget en heroisk kamp mot övermakten Förbundet. Damlandslaget har spelat utan kontrakt i ett år och har tröttnat på att inte få sina insatser värdesatta. Nu hotar damlandslaget att ställa in sitt deltagande i Fotbollsgalan och en landskamp mot Frankrike om man inte kommer överens.

Efter den säkrade VM-platsen så är inte pengarna problemet för förbundet. Det är inte heller som så att damlandslaget är i närheten av herrarna i ersättning. Det gör att det är direkt märkligt att fotbollspatriarkerna inte löser problemet.

Annons

Hedvig Lindahl tilldelas Diamantbollen under Fotbollsgalan i Globen 2016. I år kan hon och hela damlandslaget komma att stanna hemma.

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Annons

Och än mer pinsamt blir det av herrlandslagschefen Lasse Richt som kallat bojkotthotet för respektlöst, mot herrlandslaget, med tanke på herrmatchen mot Italien. Det är ett häpnadsväckande resonemang om över- och underordning. Inte heller blir bilden vackrare av Mikael Lustigs användande av ett visst könsord före matchen.

Om fotbollsherrarna vill fortsätta bygga en modern hjältegloria så borde Robin Olsen, Andreas Granqvist och Sebastian Larsson med flera göra det rätta. Gör som Hedvig Lindahl, Caroline Seger och Lotta Schelin - stanna hemma från fotbollsgalan om det inte finns ett avtal med damlandslaget.

Det är med en uppoffrande lagsolidaritet som bragden i Milano kunde bärgas. Kan samma sak uppvisas mellan två av Sveriges mest folkkära landslag?

UPPDATERAT: Parterna kom under onsdagen överens och slöt ett nytt avtal. Det nya avtalet sträcker sig till 2020. Bojkotthotet mot fotbollsgalan är därmed avblåst.

Annons

Fotbollsgalan 2016. Östersunds FK i öppningsnumret i Globen i Stockholm.

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.


Patrik Oksanen

patrik.oksanen@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan