Annons

Annons

Annons

Fotboll

Regeländring i svensk fotboll väntas klubbas igenom – Dalkurd kan bli sista klubben att flytta verksamheten

Två stora regeländringar i allsvenskan och superettan väntas klubbas igenom i morgon. Dispensreglerna för kontraktslösa spelare kan ändras, samt en ny regel som omöjliggör för klubbar att flytta sin verksamhet till annan ort. Därmed kan Dalkurd bli den sista klubben att flytta sin förening, enligt FotbollDirekt.

Bild: TT & Lars Dafgård

Annons

– Ingenting är klart. Men de här förslagen kommer att sannolikt att röstas igenom, säger tävlingskommitténs ordförande Gerhard Sager till FotbollDirekt.se.

Det är i morgon fredag som Svenska fotbollsförbundet väntas rösta igenom regeländringarna inför nästa år på ett representantskap. En sak som kan röstas igenom är att det från och med nästa år inte längre ska vara möjligt att flytta sin verksamhet över en distriktsgräns. Något som hamnat på agendan i samband med Dalkurds flytt.

Läs också: Klart: Här kommer Dalkurd spela sina allsvenska matcher – kommer dela arena med GIF

Annons

Annons

Dalkurds omdiskuterade flytt till Uppsala/Gävle har fått stor uppmärksamhet i media under hösten. Den allsvenska nykomlingen planerar flytta sin dagliga verksamhet till Uppsala medan matcherna 2018 är tänkta att spelas i Gävle.

DT avslöjade i slutet av oktober att förbundet planerade ändra reglerna så att det inte längre ska vara möjligt för en klubb att flytta verksamheten över en distriktsgräns. Gör en klubb en sådan flytt så blir påföljden att den flyttas ned och får börja om i den lägsta divisionen i seriesystemet.

Nu väntas det förslaget klubbas igenom på fredag. Gerhard Sager, ordförande i förbundets tävlingskommitté, säger att det inte kommit några synpunkter när förslaget varit ute på remiss. Något som kan tolkas som att det kommer gå igenom. Representantskapets ledamöter, Sef, Elitfotboll Dam, distrikten och förbundsstyrelsen har fått förslaget på remiss.

– Den här regeln kommer i så fall träda i kraft den 1 april 2018. Vilket ju gör att det blir från 2019 då säsongen redan är i gång i april nästa år och det går inte att flytta verksamheten under säsong. Så det här lär i så fall inte påverka Dalkurd om de genomfört en flytt av verksamheten innan dess, säger Gerhard Sager.

Ett annat förslag som varit ute på remiss utan synpunkter är en ändring av dispensregler för kontraktslösa spelare. FotbollDirekt har tidigare avslöjat planerna på de nya reglerna, där det blir fritt fram att värva spelare utan kontrakt fram till det att sommarfönstret öppnar den 15 juli. Däremot blir det omöjligt att värva spelare efter att sommarfönstret stängt den 11 augusti. Något som i praktiken tar bort den regel med dispensansökningar som funnits tidigare.

Annons

Annons

En annan mindre ändring som föreslagits är att en avstängd spelare får vistas i omklädningsrummet, men inte på bänken under match. Förslaget kommer av händelsen där Kim Källström fångades av tv-kameror i Djurgårdens omklädningsrum, och det hela anmäldes då han var avstängd i den aktuella matchen.

Mer om Dalkurds flytt

För Plus-kunder: Gefle IF:s ordförande: "Vi ser självklart risker med att Dalkurd spelar på Gavlevallen"

För Plus-kunder: Avslöjar: Dalkurd och Forssa överens om ungdomsverksamheten – här är ansökan till förbundet

För Plus-kunder: Dalkurds flyttfråga över – Brossberg beklagar och blickar framåt: "Nu kan vi lägga krut på annat

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan