Annons

Annons

Annons

Annons

Gabriel Ehrling: Hur många sossar krävs det för att rädda Gustav Fridolin kvar i riksdagen?

Gustav Fridolin (MP) väntar på ett tåg (ut ur riksdagen?).

Bild: Klockar Mattias Nääs

Annons

Flera av de stora förändringarna i SCB:s partisympatiundersökning var väntade. Höstens dramatiska partiledarbyte i Moderaterna har inte enbart stoppat flykten till Sverigedemokraterna, utan Ulf Kristersson (M) har också förmått många traditionella M-väljare att vända hem igen. M:s återfunna stadga får också Centerpartiet att backa. Men för både SD och C pekar mätningen på historiskt sett mycket höga nivåer om knappt 15 respektive knappt 10 procent av väljarstödet.

Annons

Något förvånande, givet att partiet leder en så svag regering, är att Socialdemokraterna står sig väl och faktiskt ökar i mätningen till knappt 33 procent. Men det säger nog mest om konkurrensen (eller bristen därpå).

Mer dramatiskt är att Miljöpartiet, om det varit val i dag, uppskattas landa på ett valresultat under riksdagsspärren med 3,8 procent.

Annons

Detta blir särskilt intressant då partiets strategi inför valet 2014 gick ut på att visa sig berett och värdigt att ingå i en regering. Hade MP:s ledning vetat att det som väntade i regeringskansliet var en ändlös vandring i politikens skärseld, utan glimt av himmelrikets lustgård, hade man kanske tänkt annorlunda.

Nu tycks vi framme vid den punkt där till sist inte ens miljöpartisterna är miljöpartister längre. Till och med i Stockholms kommun – själva sinnebilden för det gröna, urbana och livsstilsliberala miljöpartistiska projektet – uppskattas partiets stöd i väljarkåren till under fyra procent.

Många MP-politiker hoppas så klart att förra veckans besked om att många av de ensamkommande som väntar på utvisning får en ny chans att stanna i Sverige, vilket kom försent för att ha något betydande genomslag i SCB:s mätning, ska få kurvan att vända upp igen.

Det är förstås möjligt att det ljusnar något. För mycket värre kan det ju inte bli.

Förtrollningen är bruten. MP, som länge förutspåddes rita om hela den politiska kartan, får räkna med att tiden fram till valet handlar om överlevnad och spekulation kring röda stödröster.

Annons

TV: Oväntat styrkebesked från S och M-väljare återvänder från SD – ledarredaktionen kommenterar SCB:s stora mätning

LÄS ÄVEN:

Fler ledare och krönikor av Gabriel Ehrling

Annons

Annons

Till toppen av sidan