Annons

Annons

Annons

Är skjuten gris radioaktiv? – myndighet bekostar undersökningen

Statliga Strålsäkerhetsmyndigheten vill ta reda på hur mycket av det radioaktiva ämnet cesium-137 som finns i svenskt vildsvinskött. Myndigheten vill ha hjälp av länets jägare.

Text

Just det här vildsvinet vistas i relativ trygghet på Skansen i Stockholm och kommer alltså inte att omfattas av pengarna från myndigheten.

Bild: TT

Annons

År 1986 skedde en katastrofal olycka i det då sovjetiska kärnkraftverket Tjernobyl (i nuvarande Ukraina) exploderade. Stora mängder radioaktiva partiklar spreds i atmosfären och fördes med vindarna mycket långa sträckor.

Bland annat hamnade det radioaktiva ämnet cesium 137 i marken i flera svenska län. Det ledde till att svamp, bär och kött från vilda djur hade varierande halter av cesium 137 enligt information från Livsmedelsverket.

Annons

Annons

Nu meddelar Strålsäkerhetsmyndigheten att man kommer att betala laboratorieanalysen av vildsvin som skjuts i åtta svenska län. Dessa är Gävleborg, Södermanland, Västmanland, Uppsala, Dalarna, Västernorrland, Jämtland och Västerbotten.

På sistone har det inkommit uppgifter om att vildsvin som skjutits i år har haft mycket höga halter cesium 137 i köttet. Vildsvinsstammen var synnerligen liten 1986 och därför genomfördes inga närmare studier på vildsvin åren efter Tjernobylhaveriet.

Pål Andersson är utredare på Strålsäkerhetmyndigheten och förklarar syftet med att staten nu betalar undersökningen.

– Vi vill ha information om var och när djuret skjutits för att kunna studera årstidsvariationer och variationen mellan olika år, mellan områden med olika högt cesiumnedfall och mellan områden med olika markanvändning. Vi vill dessutom veta ålder och kön på grisen för att kunna se skillnader mellan galtar, suggor och kultingar.

Strålsäkerhetsmyndigheten kommer att bekosta totalt 250 prover. Mer information och ansökningsblankett finns på Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida www.stralsakerhetsmyndigheten.se.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan