Annons

Annons

Annons

Kalle Anka-effekten hos SOS Alarm består: "Man tror inte att det är sant"

Mellan klockan 15.00 och 16.00 på julafton stannar Sverige. Och den så kallade "Kalle-Anka-effekten" märks även hos SOS Alarm – där antalet samtal, år efter år, minskar rejält.

Text

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Annons

Från klockan 15.00 på julafton, då SVT visar Kalle Ankas julafton, och ändå fram till att den sista tecknade julhälsningen visats upp vid 16.00 minskar antalet larmsamtal till SOS Alarm dramatiskt.

Och fenomenet återkommer – år efter år. I fjol minskade samtalen till exempel med 11 procent jämfört med de tre närmaste timmarna före och efter.

– Jag hade hört talas om ”Kalle Anka-effekten” av kollegor, men förstod inte hur stort det var förrän jag själv satt och svarade på 112 på julafton. Man tror inte att det är sant, säger Niclas Eriksson, operatör vid SOS Alarm, i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

– Det finns en så otroligt stark tradition att samla familj och vänner och sitta ner just då, vilket säkerligen leder till att färre akuta händelser sker under ”Kalle Anka-timmen”. Efter klockan fyra får man även en del samtal där folk säger att de har väntat till efter programmet med att ringa 112.

LÄS MER: Mobilsurfandet går ner kraftigt under Kalle Anka

Utifrån detta gör man slutsatsen att vi själva har en ganska stor inverkan på olyckor som sker.

– ”Kalle Anka-effekten” visar att vi själva kan agera för att minska risken för olyckor och akuta händelser, även om det kanske inte är en långsiktig lösning att sitta i soffan hela julen, säger Helena Söderblom, presschef vid SOS Alarm.

– Se därför till att ha broddar och reflexer när ni går ut, kör extra försiktigt om det är halt, be någon hålla i stegen när ni sätter upp julbelysningen, drick måttligt med alkohol och släck ljusen när ni lämnar rummet, så får fler människor en riktigt god jul i år.

Kalle Anka-timmen, minskning av 112-samtal de senaste fem åren*

2012: 23 procent

2013: 26 procent

2014: 20 procent

2015: 16 procent

2016: 11 procent

Källa: SOS Alarm

*Minskat antal 112-anrop mellan klockan 15 och 16 jämfört med de tre närmaste timmarna före och efter. 

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan