Annons

Annons

Annons

Premiär för "Sveriges mästerkock" - även denna gång med Gasklockorna som slutkvalsplats

"Sveriges mästerkock" är tillbaka i TV4 på onsdag 10 januari. I den åttonde säsongen, även denna gång med slutkval inspelat på Gasklockorna i Gävle, utmanas deltagarna med hållbarhetstänk och grön matlagning.
– Det ligger väldigt mycket i tiden, säger jurymedlemmen Mischa Billing till TT.

Text

Nivån på deltagarna i "Sveriges mästerkock" höjs för varje säsong – tack vare "Sveriges mästerkock". Mischa Billing tror att programmet har spelat en central roll för det ständigt ökande matintresset i landet.

– Nu har vi med sådana som har tittat på det sedan de var barn, de har blivit skolade av "Mästerkocken". Det är ju åttonde säsongen och började man titta när man var 12 år så är man 20 nu. Det har blivit någon form av amatörkockskola, vilket är väldigt charmigt – och lite skrämmande för Leif och Markus, att de har varit med så länge, säger hon.

Leif Mannerström och Markus Aujalay har suttit i juryn sedan starten 2011. Mischa Billing gör sin fjärde säsong och tycker att de tre jurymedlemmarna kompletterar varandra på ett utmärkt sätt.

Annons

– Vi är ju olika rent professionellt. Leif med sin klassiska husmanskost, Markus med sin mat från hela världen och jag som fokuserar mycket på smak och doft. Det gör att deltagarna blir granskade ur tre olika perspektiv, säger hon.

Annons

I den nya säsongen av "Sveriges mästerkock", som får premiär den 10 januari, vill produktionen visa att man hänger med i debatten. Det blir därför en del fokus på hållbarhet.

– Vi har ett inslag av det, att man ska ta tillvara på allt. Överlag har det också under de senaste säsongerna blivit ett tydligare fokus på grönsaker och tillagning av dessa, säger Mischa Billing.

Apropå det säger hon att det är många som brukar fråga vad som händer med alla råvaror i programmets välfyllda skafferi.

– Och de tas ju tillvara på olika sätt. En del går till produktionen, de kan ta hem lite lök eller så, men den stora delen skänks till behövande. Det är ordentligt uppstyrt, säger Mischa Billing.

I övrigt utlovar hon en spännande säsong – och mycket känslor.

– Det blir ju det när deltagarna satsar så himla mycket. De satsar hela sitt hjärta och det är klart att man blir berörd av det, säger Mischa Billing.

Vilka tolv som tagit sig vidare till slutkvalet på Gasklockorna i Gävle (GD besökte inspelningen i Gävle i september i fjol), presenteras i programmet som sänds 18 januari.

Mischa Billing, Markus Aujalay och Leif Mannerström i aktion under inspelningarna av "Sveriges mästerkock".

Annons

Leif Mannerström, Markus Aujalay och Mischa Billing utgör sedan 2015 juryn i tv-programmet "Sveriges mästerkock".

Annons


Nils Palmeby

026-15 95 53
nils.palmeby@mittmedia.se


Linus Brännström/TT

Fakta

"Sveriges mästerkock"

Svensk variant av det brittiska tävlingsprogrammet "Masterchef". Den första säsongen sändes av TV4 i början av 2011.

Under audition bjuder de sökande den knivskarpa juryn på sina paradrätter i hopp om att få gå vidare till slutkvalet på Gasklockorna i Gävle. De tolv som tagit sig vidare hit presenteras 18 januari i TV4 klockan 21.00. Därefter väljer juryn ut de 12 personer i slutkvalet som har gjort störst intryck gällande smak, presentation och teknik.

Leif Mannerström och Markus Aujalay har ingått i juryn sedan starten. I de tre första säsongerna hade de sällskap av Per Morberg. Anders Dahlbom var med i säsong fyra och sedan säsong fem ingår Mischa Billing i juryn.

Utöver den ordinarie auditionturnén i Stockholm, Göteborg och Helsingborg har Leif Mannerström finkammat Sverige på matlagningstalanger under årets säsong. Leif dyker oväntat upp med en matkasse i handen hemma hos de personer vars nära och kära har tipsat om deras färdigheter i köket. Om de imponerar på Leif får de hänga med till slutkvalet i Gävle.

Säsong åtta får premiär den 10 januari på TV4.

Vinnare: Louise Johansson (2011), Sigrid Bárány (2012), Jennie Walldén (2013), Amir Kheirmand (2014), Sandra Mastio (2015), Catarina König (2016), Klara Lind (2017).

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan