Annons

Annons

Annons

Gävle

Kommunen får rätt mot Aftonbladet - bockbilder ingen allmän handling

Gävle kommun får rätt av Kammarrätten i beslutet att inte låta Aftonbladet lägga ut webbsändningen av Gävlebocken på deras hemsida. Fredagens dom välkomnas av Johan Adolfsson, kommunikationschef på Gävle kommun.

- Skönt att få rätt och bra att saken prövades, säger han.

Den 6 december förra året begärde Aftonbladet att få ta del av bildströmmen från den webbkamera som tog bilder av Gävlebocken. Gävle kommun avslog tidningens begäran, bland annat med hänvisningen att "de tagna bilderna gallras bort omedelbart, det finns således inga handlingar att begära ut".

- För vår del finns det ett värde i bocken som varumärke som vi vill värna. De som vi samarbetar med vill vi ha ett avtal med, säger Johan Adolfsson.

Annons

Annons

LÄS ÄVEN: Bockkameran i nytt blåsväder – Aftonbladet drar Gävle kommun inför rätta

Till skillnad från Aftonbladet hade Mittmedia ett avtal med kommunen som gav Arbetarbladet och Gefle Dagblad rätt att lägga ut sändningarna på respektive hemsidor.

Aftonbladet överklagade till Kammarrätten i Sundsvall som gick på kommunens linje. I fredagens dom redogörs det för att bilderna i videoströmmarna togs med fyra sekunders mellanrum och därefter gallrades bort.

Så här kommenterar Aftonbladet domen:

- Domen kom mycket att handla om teknikaliteter som hur länge bilderna sparas. I grunden tycker jag handlingen ska vara offentligt, säger Martin Ekelund, nyhetschef på Aftonbladet TV.

Kammarrätten avslår tidningen Aftonbladets begäran om att få använda Gävle kommuns videoströmning av Gävlebocken.

Bild: Catharina Hugosson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan