Annons

Annons

Fredrikssons bristande respekt för historiska omständigheter

Det finns mycket mer att säga om Gävles bostadspolitiska historia, men ingenting uppstår ur ett vakuum och ska vi förstå hur vi hamnat där vi är i dag måste vi känna till vår historia. Att bryta ut detaljer ur en kontext för över 100 år sedan och hålla upp dem som bevis för någonting vi känner till idag är inget annat än ideologiskt tunnelseende, skriver Tord Fredriksen, V.

Debatt: Gavlegårdarna ska inte agera på marknader där näringslivet möter efterfrågan

Både i kommunfullmäktige och nu senast i Gefle Dagblad den 16 januari har Liberalernas Per-Åke Fredriksson gjort en sak av att Gavlegårdarna bildades på initiativ av det privata näringslivet och inte av arbetarrörelsen eller socialister i stadsfullmäktige (minsann!). Uttalandet visar på en bristande respekt för historiska omständigheter.

Det är att jämföra med att säga att det inte var kvinnor som tog initiativ till att bilda bolaget. Att kräva att människor utan mat bostad och inflytande skulle ta initiativ till ett bostadsaktiebolag är att fullständigt sakna fotfäste och förståelse för makt.

Annons

För det första var Sverige och Gävle på den här tiden (februari 1917) inte ett demokratiskt land. Kvinnor (som var i klar majoritet i Gävle) fick inte rösta till riksdagen och i kommunala val var det endast ett fåtal ogifta, välbetalda yrkeskvinnor som fick rösta.

Annons

Alla män fick rösta i alla val, men de hade fler röster ju rikare de var. I minnet fanns också att endast nio år tidigare hade arbetsgivaren vräkt ett 40-tal arbetare med familjer i Mackmyra som inte lydde ledningens order om förbud att tillhöra fackföreningen.

För det andra pågick sedan nästan tre år det första världskriget. Det rådde hungersnöd på grund av en snedvriden fördelning och bostadsbrist i städerna i Sverige och i Gävle. Det fanns en oro hos de styrande i stan att hunger och elände kunde bli offentliga problem som drev ut folk på gator och torg, som man ändå förr eller senare fick hantera.

För det tredje måste man fullständigt bortse från att redan vid stadsfullmäktiges sammanträde den 25 september 1913 motionerade Knut Bergsten och sju andra socialdemokrater om att staden, på grund av den skriande bostadsnöden och de uteblivna privata initiativen, skulle bygga lägenheter. I praktiken bilda ett kommunalt bostadsföretag. Motionen förvisades till handlingarna av det konservativa styret.

Annons

När Gavlegårdarna konstituerades den 28 februari 1917 gick staden in med drygt en fjärdedel av aktiekapitalet, vilket gör att bolaget idag kan räkna sig som landets äldsta kommunala bostadsföretag i aktiebolagsform.

I den politiska debatten i valet 1919 kritiserade socialdemokraterna skarpt den hittills förda politiken och påstod att den inneburit ett gynnande av privatekonomiska intressen på befolkningens bekostnad och ett eftersättande av bostadsbyggande. Att rätta till det som försummats skulle bli mångdubbelt kostsamt på grund av att prisnivån stigit så mycket under kriget.

Annons

Det finns mycket mer att säga om Gävles bostadspolitiska historia, men ingenting uppstår ur ett vakuum och ska vi förstå hur vi hamnat där vi är i dag måste vi känna till vår historia. Att bryta ut detaljer ur en kontext för över 100 år sedan och hålla upp dem som bevis för någonting vi känner till idag är inget annat än ideologiskt tunnelseende.

Tord Fredriksen

ordförande Vänsterpartiet Gävle

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy