Annons

Annons

Annons

Annons

Basket

Superskräll ger Sverige nytt liv i VM-kvalet – vann sekunddrama mot världsnationen

Sverige ordnade en superskräll mot Turkiet i VM-kvalet. Med minsta möjliga marginal – 59–58.
Det svenska försvaret tvingade fram en miss i matchens sista sekund och ger Sverige nytt liv i VM-kvalet.

Text: 

Nick Spires låg bakom superskrällen mot Turkiet. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Bild: TT

Annons

Inför rekordpublik besegrade Sverige och en Nick Spires i högform Turkiet med 59–58. En seger som ger Sverige hopp om avancemang i VM-kvalet.

Men segern satt långt inne – och krävde att försvaret tvingade fram en turkisk miss med 2,5 sekunder kvar. Just Spires var där och störde skytten.

Och defensiven var temat för dagen. Att förbundskapten Vedran Bosnic startade med rutinerade pointguarden Thomas Massamba snarare än framtidsnamnet Ludvig Håkanson signalerade vad Sverige prioriterade i matchplanen.

Annons

Annons

Bosnics blågula landslag spelade högklassigt försvarsspel mot 13:e-rankade Turkiet, 40 placeringar före Sverige på världsrankingen. Gästerna behövde slita för både öppna skott och poäng i den första halvleken. Sju minuter in i matchen hade Sverige hållit turkarna på endast sju poäng.

Men Turkiet hade inte heller några planer på att ge hemmaspelarna något enkelt. Stjärnforwarden Marcus Eriksson – nio poäng bara i första perioden och totalt 13 i matchen – bar Sverige offensivt. Bakom honom slet Chris Czerapowicz ned värdefulla offensiva returer och omsatte dem i poäng. Men i övrigt hade svenskarna svårt att komma loss.

Den svenska ledningen var som mest uppe i nio poäng, 29–20, innan ett turkiskt ryck stängde luckan inför halvtidspausen. I tredje perioden hittade dock Sverige nycklarna och luckorna i det turkiska försvaret. Inte minst Nick Spires vållade enorma bekymmer för Turkiet med sin spänst och rörlighet.

Den tidigare Södertäljecentern tryckte i 13 poäng i perioden och låg med två alley oop-dunkar bakom det svenska rycket till 50–39. Något som fick hemmafansen på Hovet att koka.

Superskrällen låg i luften – och såg ännu troligare ut när Håkanson dränkte en lång trea till 58–45 med drygt fem minuter kvar. Men ett turkiskt 10–0-ryck skakade liv i matchen, som Sverige syntes ha kontroll över.

Annons

Avslutningen blev högdramatisk. En svensk turnover av Eriksson gav Turkiet en sista chans med 2,5 sekunder kvar. Men då avgjorde Spires långa armar. Centern hade enorma sex blockar i matchen och lyckades störa Sertac Sanlis sista skottförsök.

Annons

Sverige har nu en seger och två förluster i VM-kval

(+) Missa inte: Mittmedia sänder live direkt från Hovet efter Sverige-Turkiet på fredag. Analyser och intervjuer med spelarna

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Till toppen av sidan