Annons

Annons

Annons

Basket

Sverige tappade spelet utan skadade stjärnan – förlorade borta mot Ukraina

En skadad Marcus Eriksson flög inte med till Ukraina.
Den förlusten klarade Sverige inte av att hantera.
Vedran Bosnics landslag förlorade VM-kvalmötet i Kiev med 66–77, efter att ha kollapsat i den andra perioden.

Sverige och Martin Pahlmblad nådde inte hela vägen fram i Kiev, och förlorade även det andra VM-kvalmötet med Ukraina. Arkivfoto: Stefan Jerrevång / TT.

Bild: TT

Annons

Sverige följde inte upp superskrällen mot Turkiet med någon toppinsats på måndagskvällen. I stället förlorade herrlandslaget i basket VM-kvalmötet med Ukraina med 66–77, siffror som är snyggare än matchen var jämn.

En förklaring till det: Marcus Erikssons frånvaro.

ACB-stjärnan, den svenska landslagstruppens viktigaste spelare, skadade sig mot Turkiet och flög inte med till Ukraina.

Ett tungt avbräck för Sverige, som fick ändra i både startfemman och rotationen. Mötet i Kiev fick också en helt annan karaktär än den defensiva schackduellen mot Turkiet på Hovet i fredags.

Det gynnade inte Sverige. Särskilt inte när en av Europas vassaste skyttar saknades.

Visserligen började det bra. Thomas Massamba visade vägen med elva poäng och tre trepoängare i den första perioden, när det svenska landslaget matchade Ukraina skott för skott. Men utan skadade Eriksson hade svenskarna svårt att hålla uppe skottprocenten och effektiviteten i anfallet.

Annons

Annons

Inte Ukraina.

Hemmalaget höll Sverige poänglöst i nästan fem minuter i den andra perioden – minuter då Massamba mestadels satt på bänken. När Massamba assisterade till Simon Birganders 37–27 hade Ukraina gjort elva raka poäng. Och matchen gled Vedran Bosnic ur händerna redan före paus.

Sverige fick inga defensiva stopp, tvekade att ta öppna skott och tvingades ofta hysta svåra och sena försök i stället. Samtidigt sköt Ukraina hisnande 73 procent på tvåpoängare och 57 procent på treor i den första halvleken – vilket ledde till hemmaledning 51–32 efter två perioder.

– Vi kom inte ut så hårt som vi borde ha gjort och kunde inte fortsätta med den rytm som vi hade mot Turkiet i fredags. Vi låg under med 20 i halvtid. Det är svårt att komma ikapp då. Vi hade inte matchen vi skulle ha, konstaterade guarden Tobias Borg på en kort presskonferens efter matchen.

Svenskarna friserade siffrorna genom att vinna de två avslutande perioderna, men var aldrig nära att hota Ukraina efter djupdykningen i den andra perioden. Sverige står nu på en seger och tre förluster inför VM-kvalets två avslutande matcher, hemma mot Lettland och borta mot Turkiet, i juni.

Matchfakta: VM-kvalet

Ukraina–Sverige 77–66 (26–25, 25–7, 9–12, 17–22)

Poäng, Sverige: Thomas Massamba 13, Chris Czerapowicz 12, Tobias Borg 10, Ludvig Håkanson 9, Martin Pahlmblad 8, Simon Birgander 4, Viktor Gaddefors 3, Nick Spires 3, Alexander Lindqvist 2, Valter Lindström 2.

Annons

Chris Czerapowicz blev näst bäste svenske poängplockare i Kiev med tolv poäng, men uppvaktades hårt av hemmalaget. Arkivfoto: Stefan Jerrevång / TT.

Bild: TT

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan