Annons

Annons

Annons

Stockholm

Avslöjande i DN: UD misstänker avlyssning i försök att misskreditera journalist på Mittmedia

En mejlväxling mellan Utrikesdepartementet och den politiska redaktören Patrik Oksanen begärdes ut av den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag. Detta dagen efter att mejlen skickats.

Enligt Dagens Nyheter finns nu misstankar på UD om att främmande makt ska ha varit involverad och att syftet ska ha varit att misskreditera Oksanen.

Utrikesdepartementet i Stockholm. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Patrik Oksanen är politisk redaktör på Hudiksvalls Tidning, som ingår i Mittmedia, och är profilerad i säkerhetspolitiska frågor.

Den 12 mars publicerade han en ledare på Helahälsingland.se om Rysslands annektering av Krim och där människorättskämpen Olga Skripnuk var intervjuad. Kontakten mellan Oksanen och Skripnuk förmedlades av UD och intervjun ska även ha gjorts på Utrikesdepartementet i Stockholm.

Annons

Men det är framför allt det som skedde innan dess som är intressant i sammanhanget.

Annons

Den 13 februari ska nämligen intervjun, enligt DN, ha bekräftats i ett mejl mellan UD och Oksanen. Bara ett dygn senare begärdes mejlen ut av Pelle Zackrisson. Han är redaktionschef på den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag men var fram till nyligen anställd på Mittmedia i Hälsingland.

Enligt källor till Dagens Nyheter misstänker Utrikesdepartementet att Nyheter Idag fått tips om mejlväxlingen och då troligen genom att mejltrafiken avlyssnats – antingen via Oksanens mejl eller genom avancerad signalspaning mot UD.

DN erfar att UD misstänker att en främmande makt stått för avlyssningen och att det hela ska ha varit ett försök att misskreditera Patrik Oksanen.

Pelle Zackrisson säger till DN att det var en ren slump att han begärde ut mejlen just det datumet.

–  Jag kom på att jag skulle göra det här helt själv, inte efter ett tips eller så. Jag skulle bara göra en koll på ledarskribenter och deras kontakter med departementet. Jag kan förstå att det väcker frågor, att de blir oroliga, men det var verkligen en tillfällighet, säger Zakrisson till DN.

Läs hela DN:s artikel här (extern länk): UD misstänker hemlig avlyssning efter försök att misskreditera journalist

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan