Annons

Annons

Annons

Därför vill vi inte ha religiösa friskolor

För att skapa aktiva samhällsmedborgare i ett demokratiskt samhälle är en grundläggande utgångspunkt att elever med olika bakgrund möts, lär sig tillsammans och lära känna varandra. Religiösa friskolor spär på segregationen, och så vill vi inte ha det, skriver Elin Lundgren, S.

Det finns många bra skolor i Sverige, men vi oroas över låga kunskapsresultat och att segregationen sliter isär den jämlika skola som vi varit så stolta över.

Sverige ska ha en jämlik skola baserad på kunskap, bildning och demokratiska värderingar. Föräldrar och elever ska vara trygga i att utbildningen ger kunskaper som baseras på vetenskap och beprövad erfarenhet – inget annat.

Annons

Därför kan vi inte tillåta att elever utsätts för religiös påverkan i skolan. Religionsundervisning är förstås självklar och viktig för att skapa förståelse och kunskap om världens religioner, men det är något annat.

Annons

Socialdemokraterna har lagt fram ett lagförslag som innebär att det införs lämplighetsprövning av ägare och ledning som vill starta och driva friskolor, oavsett om de är religiösa eller inte. Vi ska inte ha ägare eller ledningar som är oseriösa i svensk skola. Nyss tillsatte regeringen en utredning som ska göra en rättslig analys och komma med förslag på hur regelverket kring religiösa friskolor kan skärpas ytterligare.

För att skapa aktiva samhällsmedborgare i ett demokratiskt samhälle är en grundläggande utgångspunkt att elever med olika bakgrund möts, lär sig tillsammans och lära känna varandra. Religiösa friskolor spär på segregationen, och så vill vi inte ha det.

Exakt hur många friskolor som drivs med religiös inriktning är svårt att säga då det är frivilligt att uppge det. Men ett sjuttiotal kan enkelt identifieras, och av dessa är kristna skolor i majoritet.

Socialdemokraterna vill helt få bort de religiösa inslagen, som inte är undervisning, i skolan. Tyvärr finns det inget stöd i riksdagen för att göra det ännu. Moderaterna vill inte göra något alls åt de religiösa friskolorna, och Sverigedemokraterna vill också låta de skolor som finns bli kvar.

Vi tror dock att svenska folket ser de problem som vi ser med att elever utsätts för religiös påverkan i skolan. En av de saker vi går till val på är därför att förbjuda religiösa friskolor.

Annons

Annons

Elin Lundgren, S

riksdagsledamot

Elin Lundgren, S.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan