Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Sara påbörjade arbetet med sin relationsthriller för tre år sedan: "Jag var arg när jag började skriva"

Sara Eby Palm är 27-åringen som sätter upp en relationsthriller som sitt första teaterprojekt. Hon har själv skrivit pjäsen och ikläder sig även rollerna som regissör, producent och skådespelare.

Text: 

Sara Eby Palm framför teateraffischen som hennes syster formgivit.

Bild: Jenny Kjellin

Annons

Ämnet för pjäsen kretsar kring skillnaden mellan BDSM (bondage/disciplin, dominans/submission (underkastelse) och sadomasochism) och övergrepp.

– Det var flera saker jag var lite arg på när jag började att skriva på det här för tre år sedan, säger Sara.

Hon pratar om könsnormer i populärkulturen och tar den erotiska romanen "50 shades of Grey" som exempel. Hon säger att både filmen och boken ofta varit utgångspunkt när hon diskuterat med sina vänner om bland annat gränsdragningar.

Hon lovar att det blir en spännande men också allvarlig föreställning som passar för en publik över 15 år.

Det råder inga tvivel om att Sara Eby Palm har teater som sitt stora intresse. Från början var det att spela teater som fängslade henne men när hon började på Bergslagens folkhögskolas teaterlinje så hittade hon också sitt sätt att skriva.

Annons

Annons

– Jag försökte skiva noveller som yngre men det lossnade när jag började skriva scentexter.

Under utbildningen fick hon bland annat prova att skriva och framföra egna monologer.

Sara berättar att hon har stor nytta av sin syster, som även hon skriver. Hon får vara bollplank att prata med om texter, dramaturgi och framställning.

Sara är född och uppväxt i Stockholmstrakten. När hon var tio år flyttade familjen till Sandviken och Sara gick på gymnasiet och läste på Vasaskolan i Gävle.

Efter att ha flyttat runt ett par år så har hon nu hittat sitt hem i Gävle. Här finns sambon som även han sysslar med teater. Till vardags pluggar Sara på Högskolan i Gävle där hon läser samhällsplanering och är mitt uppe i sitt examensarbete. Även om teatern är ett fritidsintresse så tar det mycket tid och är det lite som ett jobb.

– Tur att det är så roligt, säger hon.

Sara hittade sitt sätt att skriva när hon pluggade på folkhögskola. – Jag försökte skiva noveller som yngre men det lossnade när jag började skriva scentexter.

Bild: Jenny Kjellin

Men nu är det första gången Sara sätter upp en hel pjäs. Hon säger att det är svårt att både regissera och att stå på scenen i samma produktion, men hon är inte främmande för utmaningen. Det gäller bara att hålla isär rollerna så att hon inte regisserar samtidigt som hon gör en roll på scenen.

Ensemblen som spelar i Trappan består av fem personer, inklusive Sara. Hon hörde sig för bland sina vänner och annonserade även på facebook efter skådespelare. Hon fick så många svar att hon hade lyxen att kunna välja vilka hon ville jobba med.

Annons

Sedan repetitionerna började i augusti har de träffats omkring två gånger i veckan i bästa fall. Det kräver lite pyssel då en av dem kommer resande från Västerås vid varje tillfälle.

Annons

– Det är lite stressigt att få ihop det, men samtidigt roligt, säger Sara.

När Sara kände att hon var färdig med sin text och ville sätta upp den så letade hon först föreningar där den kunde sättas upp, men så hamnade hon hos ABF Gästrikebygden som har en teaterlokal. Där jobbade de med pjäsen som en studiecirkel.

– Nu har vi blivit adopterade av teaterföreningen Stackbo Station. Det är jätteskönt att ha dem i ryggen, säger Sara.

Den 16 mars är det premiär på Kulturhuset i Gävle och sammanlagt kör de fyra föreställningar under tre dagar, 16, 17 och 23 mars. Det blir tre kvällar och en eftermiddag.

– Som författare är jag jättenervös. Regissören är lite pirrig också. Producenten tycker att det ska bli ganska skönt att vara klar snart. Skådespelaren känner att nu vill jag ta ut svängarna ordentligt, säger Sara med ett skratt och konstaterar att det är många inre konflikter som pågår.

Handlingen då?

Sara berättar att det handlar om två par och en barndomskompis. I centrum står Axel, 22 år. Han har ett bra liv där det börjat ordna upp sig för honom, men då springer det förflutna ikapp honom...

– Jag hoppas att det blir fullsatt, vi tar in 60 personer till varje föreställning.

Det är fortfarande kaos, som det brukar vara inför en teaterpremiär, men Sara säger lättsamt att det alltid går ihop sig på slutet så hon är inte orolig.

Annons

– Jag ser fram emot att göra fler projekt framöver men nu ska jag vila lite först när det här är över.

Eftersom hon hittills mest skrivit dramatiska texter så skulle hon vilja prova på en riktig utmaning: att skriva något roligt. Och utvecklas inom rollen som regissör.

Sara Eby Palm har många bollar i luften.

Bild: Jenny Kjellin

Annons

Fakta/Sara Eby Palm

Ålder: 27 år

Familj: Sambo

Aktuell: Med pjäsen Trappan där hon är såväl skådespelare som regissör, producent och manusförfattare.

Förebild bland skådespelare: Allan Edvall, Lena Nyman, Per Oskarsson

Förebild inom regi: Jag gillar det lågmälda berättandet i Aki Kaurismäkis filmer.

Drömroll: Att få spela i Othello eller Hamlet – helst i en av de stora manliga rollerna.

Nästa mål: Att skriva något humoristiskt. Hittills har jag mest skrivit dramatiska texter.

Sara Eby Palm har blivit Gävlebo - efter att ha flyttat runt en massa så har hon nu hittat hem.

Bild: Jenny Kjellin

Annons

Annons

Till toppen av sidan